A tiéd is e roller

A tavasz óta kínál fenntartható és kényelmes városi utazást a budapestieknek Lime közösségi e-rollermegosztó. A vállalat öt földrész jó 120 országában élők tapasztalatával rendelkezik a fenntartható mikromobilitási megoldások területén.

A tudást felhasználva, a Lime most szeretné eloszlatni az elektromos rollerekkel kapcsolatos tévhiteket.

# 1 „Egy roller élettartama csupán pár hónap, vagy még annál is kevesebb…”

A Lime tervezi és állítja elő a rollereket. Azért, hogy a rollerek élettartama folyamatosan növekedhessen, kiválóan képzett karbantartók dolgoznak az elromlott eszközök javításán, alkatrészcseréjén. A selejtezésre megérett roller alkatrészeit újra hasznosítják. Az akkumulátor nem újrahasznosítható részeit a szolgáltató partnerei biológiailag újrafelhasználható olyan elemekké alakítják, amelyek energiaforrásként használhatók. Az acél vagy műanyag, folyékony vagy por formában ismét hasznosulhatnak egyéb termékek előállításában.

Az elmúlt öt hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy a használók a kelet-európai térségben általában, Budapesten pedig különösen ügyelnek a rollerek épségére.

# 2 „A roller nem az autós utazást helyettesíti, hanem a bicikli alternatívája.”

Párizsi példája: a Lime rollerek tavaly nyáron érkeztek a francia fővárosba, azóta pedig a szennyező motormeghajtású járművekkel (autóval, taxival, motorkerékpárral, robogóval stb.) megtett utak tizedét helyettesítették. A közhiedelemmel ellentétben, a Lime rolleres utak a biciklis utazásokat csupán két százalékban váltották fel. A Lime közösségi közlekedési szolgáltató elektromos járműveivel világszerte megtett utak száma már átlépte a 100 milliót. Minden negyedik Lime-ozás egy autós utat helyettesített, így összesen több mint 40 millió autóval megtett kilométerrel és 9000 tonnányi CO2-csökkenéssel segítette a fenntarthatóságért vívott harcot a Lime közössége.

A budapestiek különösen lelkesek a Lime által kínált mikro-mobilitási megoldás iránt, a főváros utcáira kihelyezett rollereket egész nap használják, egy-egy Lime-ozás átlagosan 14 percig tart.

# 3 „A szolgáltatók kibújnának a szigorú szabályozás alól.” A Lime a hatóságiaknál is szigorúbb szabályozást követ. A szolgáltatás használatához a Lime mobil applikáción keresztül regisztrálhatnak a 18 évesnél idősebbek. A Lime-szolgáltató nagy súlyt helyez arra, hogy megismertessék használóikkal a rollerezés tudnivalóit, a biztonságos közlekedést. Budapesten is népszerű a First Ride Academy rendezvénysorozata, amely népszerűsíti az elektromos rollerek előnyeit, a járművek biztonságos használatát. A Lime felelős rollerhasználatra, a közlekedési szabályok megtartására buzdítja híveit.
A használók minden rollerezés megkezdése előtt útmutatót kapnak az applikáción belül a helyes rollerhasználatról, és felhívják figyelmüket a bukósisak viselésére is.

# 4 „Elektromos rollerekkel bárhol parkolhatunk.”

A tiltott parkolási zónák, mint például a belváros vagy a Margitsziget a Lime mobil applikációjában piros színnel jelöltek. Az applikációba kötelező fotót feltölteni a megfelelően leállított járműről minden egyes rollerhasználat után. A feltöltött fényképek elemzésével azonosíthatók a rollerrel helytelenül parkolók, figyelmeztethetők, és szükség esetén segítséget kaphatnak a szabályos parkoláshoz.

A video on that topicAn Article on Lime’s 2nd Street Blog