Akkuval hajtott vonatok a Siemenstől

A Landesanstalt Schienenfahrzeuge Baden-Württemberg (SFBW) 20 Mireo Plus B vonatot rendelt a Siemens Mobility-tól.

A két kocsiból álló 120 üléses vonatok minden vasútvonalon képesek közlekedni, akár van felső vezeték, akár nincs, mivel akkumulátoros hibrid meghajtással működnek, és a német–francia határ körzetében, Ortenau regionális rendszerében a 8-as hálózaton fognak futni.

A szerződés kiterjed a Siemens Mobility által nem egészen 30 évig végzendő karbantartásra is. Winfried Hermann, Baden-Württemberg közlekedési minisztere kijelentette: „Ez lesz az első alkalom, amikor akkumulátoros vonatok közlekednek a tartományban. Ezzel az innovatív technológiával lehetővé válik a folyamatos felsővezetékkel el nem látott vonalak villamosítása is.”   

Valamennyi vonat 2023 végéig elkészül a Siemens Mobility krefeldi gyárában. Az akkumulátorral meghajtott Mireo Plus B vonat klímabarát, fenntartható alternatívát kínál a dízel meghajtású vonatok alkalmazására a még nem villamosított vonalakon.

A Mireo Plus B hatótávolsága kb. 80 kilométer akkumulátoros üzemmódban; a hosszú élettartamú lítium-ion akkumulátorok menet közben tölthetők felső vezetékről a villamosított szakaszokon, valamint a fékezési energia visszanyerésével is.

Az ortenaui helyi hálózaton évente mintegy kétmillió kilométert tesznek meg a Siemens akkus szerelvényei a tömegközlekedés szolgálatában.