Huszonegymillió forintra büntette a Versenyhivatal a Béres Gyógyszergyárat

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Béres Gyógyszergyár Zrt. jogsértő módon, közvetlenül szólított meg gyermekkorúakat az Actival Kid Gumivitamin egyes reklámjaiban. A hatóság 21 millió forintos bírságot szabott ki a gyógyszercégre.

A GVH döntésében jogsértőnek minősítette, hogy a Béres Gyógyszergyár gyermekeknek szánt „Actival Kid Gumivitamin” étrend-kiegészítő készítményét ajándék világító tollal, valamint intelligens gyurmával úgy kínálta televíziós- és egyéb reklámjaiban (szórólapokon, plakátokon, mozireklámban, Youtube hirdetésben), hogy azok megszerzésére hívta fel a gyermekeket. A szabályozás alapján ugyanis tilos a gyermekkorúak közvetlen felszólítása egy reklámban a hirdetett áru megvásárlására, illetve szüleik vagy más felnőtt meggyőzésére, hogy vegyék meg nekik a terméket.

A hatóság a kereskedelmi gyakorlat megítélésekor figyelembe vette a többi között, hogy

# a reklámot gyerekcsatornákon is sugározták;

# a hirdetésekben használt kifejezések (pl. „szerezd meg mind!”) közvetlenül szólították meg a kisgyermekeket;

# a hirdetések jellege (zenéje, színes képi világa, dinamikája, az ajándékok köré szőtt szpotok) alkalmas volt a gyermekek figyelmének felkeltésére;

# a termékeket a gyártó játékokkal csomagolta össze, ami különösen vonzóvá tette azokat kiskorúak számára.

A GVH döntésében bírságcsökkentő tényezőként vette figyelembe, hogy a vállalkozás már a hatósági eljárás korai fázisában felhagyott a reklámkampánnyal, valamint azt, hogy a cég úgy döntött, médiatervezésekor korlátozza egyes csatornák igénybevételét, és jövőbeli kommunikációjának kialakításakor figyelembe veszi a hatóság megállapításait. Utóbbiak megvalósítását a gyógyszercégnek a későbbiekben igazolnia kell a Versenyhivatal számára.

A vállalkozás nem ismerte el ugyan a jogsértést, de elfogadta a Versenyhivatal értékelését és lemondott jogorvoslati lehetőségéről, amit szintén bírságcsökkentésként vett figyelembe a hatóság.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/6/2019

* * *

A cégalapító feltaláló dr. Béres József ma 100 éve született; tegnap mutatták be országszerte a mozikban „A feltaláló” című játékfilmet Béres Józsefről, a Béres-csepp megalkotójáról. Nem kívánunk tanácsot adni a Versenyhivatalnak, ám talán nem érte volna sem anyagi, sem erkölcsi kár a hatóságot, ha a fenti bejelentését néhány nappal elhalasztja. Egyébként szerkesztőségünk eleve határozottan rosszallja, amikor gyerekeket használnak föl hirdetésekben, reklámokban – Béresék tehát nem az elsők voltak, és aligha az utolsók is.