Katasztrófát okozhat az égre irányított karácsonyi lézerfény

Az előző évhez képest csökkent ugyan a légtér lézeres zavarásainak a száma hazánkban, de a karácsonyi időszak a pilótáknak kellemetlen meglepetéseket okozhat a tapasztalatok szerint.

Sokan nem is gondolnák, hogy a házak lézerfénnyel megvilágításának súlyos repülésbiztonsági kockázatai lehetnek: egy rosszul elhelyezett lézereszköz fénye akár tíz kilométerről is elvakíthatja a pilótákat, ami közvetetten több száz utas életét veszélyezteti.

Továbbra is gyakoriak a lézeres zavarások Budapest légterében, mindez a karácsony közeledtével csak sűrűsödhet. A tavalyi mintegy 100 bejelentett esethez képest az idén eddig valamelyest kevesebb, 65 alkalommal jelezte a fel- vagy leszálló repülőgépek személyzete, hogy a földről lézerrel zavarták meg őket. A bejelentések a repülésbiztonságért felelős HungaroControl Zrt. légiforgalmi irányítóihoz érkeznek be, akik minden esetben kérik hatóságok segítségét, hiszen a pilóták megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül és akár három év szabadságvesztéssel is sújtható.

A kiskereskedelmi forgalomban kapható karácsonyi lézerfények is akár több kilométerről elvakíthatják a pilótákat. Szabad szemmel úgy látszik, hogy az ég felé irányított lézerek által kibocsájtott fénynyaláb pár méteren belül megszűnik, de ez a valóságban nem így van. Szimulációs kísérletek bizonyítják, hogy már a legkisebb lézerfény is hatással van a pilóták érzékelésére, rosszabb esetben a látásukat tartósan károsítja. Budapesten volt már arra is példa, hogy landoláskor a lézerfénnyel elvakított kapitánytól a másodpilótának kellett átvennie a repülő irányítását. Az idén tavasszal pedig a békéscsabai repülőtér közelében egy tanulópilótát vakítottak el 5–6 kilométeres távolságból egy zöld fényt kibocsátó lézeres irányzékkal. Az erős fényhatás miatt a tanulópilóta elveszítette éleslátását, nem tudta leolvasni a repülőgép műszereinek adatait, így helyette az oktató landolt a géppel. A lézerezőt közvetlenül az eset után elfogták.

A HungaroControl felhívásainak is köszönhetően az elmúlt évben csökkent ugyan a lézeres zavarások száma, azonban a karácsonyi időszakban gyakoribbá válnak az ilyen esetek. A társaság éppen ezért arra kéri a lézerfény-rendszerek használóit, hogy kizárólag a házak falát világítsák meg velük.