„A versírás lelkem tört görbetükre…”

A magyar költészet napja alkalmából a Berzsenyi Dániel Könyvtár Balló László szombathelyi költő, író verseiből, írásaiból összeállított műsoros estre hívta az irodalmat szerető közönséget, az előadás címe: „Nápolyt látni és aztán Vépet”. (Nyitó képünk forrása: Alföldi Régió Magazin.)

A város- és országszerte jól ismert szerző műveit Szabó Tibor (jobbra), a Weöres Sándor Színház Jászai Mari-díjas művésze kiváló előadásban tolmácsolta, és néhány költeményt Rozán Eszter írónő (a képen) saját megzenésítésben adott elő – a közönség nagy tetszésére. A verses délutánon dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében a többi között hangsúlyozta: „költészet nélkül kevesebbek lennénk.” (Balló László a képen bal oldalt.)

Nagy Éva könyvtárigazgató szerint sokan olvasnak verseket, klasszikus és kortárs költők műveit egyaránt, és mindig örül, amikor a bibliotéka értékes, népszerű irodalomnak ad helyet és nagyszerű előadókat köszönthet falai között.

Balló László beszélt közönségének életéről, munkásságáról: már ötven éve ír verseket, amelyek országos szépirodalmi lapokban, majd könyvekben is megjelentek. Húsz év hallgatás után tavaly jelent meg „Keringő álom” című kötete, amely költészetének legjavát tárja az olvasó elé. A múlt két évtizedben művészettörténettel is foglalkozott, és miután e területen is kellő tájékozottságot szerzett, két albumot készített helyi értékekről, Hefele Menyhért építészetével és bútorművészetével a középpontban, az osztrák építész emlékének tiszteletére. Elmondta, hogyan is került Vép, egy Szombathely melletti kisváros neve az előadás címébe: bárhová megyünk a világon, vegyük észre mindenhol a körülöttünk lévő értékeket, szépségeket, foglalkozzunk velük, álljunk mögéjük, és amelyek érdemesek rá, azokat országos szinten is mutassuk meg az embereknek.

A műsor elején Szabó Tibor és Rozán Eszter a költő „Bővíthetetlenjeimből” című rövid kis írásaiból, játékos, humoros kétsoros gondolataiból olvasott fel, majd a „Graffitt-Things néven összegyűjtött új formalánc írásokból szemezgettek ironikus, fanyar szójátékokat, amelyeket Balló László falfirkáknak nevezett, és mint mondta: „azok színvonalán, hangulatában íródtak.”  Végül a komolyabb versek következtek, amelyeknek a költő szerint versformájuk, dallamuk és szabályosságuk van, de mindegyikben ott lappang ő maga is, és ezért a komolyságra nincs semmi garancia: még a létfilozófiai versek is az egyfajta csalódottság, kesernyés íz mellett, derűs megnyugvást sugároznak az olvasók felé.

Balló László a költészet napját ünneplő meghitt hangulatú est végén elmondta közönségének, hogy most fejezte be óratörténeti albumát, amelyben régi, értékes órákat mutat be: a könyv megjelenését az ünnepi könyvhétre tervezi, és bemutatója itt, a Berzsenyi könyvtárban lesz.