ADAC-útikalauz – nem csak fotelturistáknak

Bejegyzés megtekintése

A német (osztrák, svájci) turisták körében (is) változatlanul kedvelt úti cél a Balaton, a magyar főváros és a többi ismert hazai látványosság. Csakhogy mostanában, a pandémia okozta rendkívüli körülmények között kevesebben mozdulnak ki a négy fal közül. Ám ha mégis rászánják magukat, mert megtehetik, hiszen megkapták a vakcinát, érdemes jó előre felkészülniük az útra, és előzetesen is tájékozódniuk.

Nemrég jelent meg a könyvesboltokban a müncheni Gräfe und Unzer kiadó gondozásában, a német autóklub (ADAC) népszerű sorozatában az Ungarn című bedekker. Akadhatnak olyan vélekedések is, hogy a pangó turizmus idején ez még nem egészen aktuális, ám a könyves szakma – előrelátóan – máris a járvány lecsengésére készül.

A karcsú, alig 190 oldalas kötet – zseniális tömörséggel! – mindent tartalmaz, amit a németajkúaknak tudniuk kell a puszta és a paprika hazájáról.

A szerzők, Daniel Hirsch és Lisa Erzsa Weil Magyarország jó ismerői. Útikalauzuk olvasmányosan tájékoztat a turistákat érdeklő információkról. A kiadványt forgatók tömören, frappánsan megfogalmazott történelmi és társadalmi ismeretekkel is gazdagodhatnak. Az államalapító Szent István királytól kezdve a török uralmon, majd később a millenniumi békeidőkön át a trianoni traumáig. A németbarát Horthy-korszakon át a második világháborús bukásig és a szovjet megszállásig, majd a kudarcos 56-os népfelkelésig, illetve az azt követő évtizedekig – egészen napjainkig – átfogó képet kapunk Magyarország históriájáról. A hazai szecesszió kiemelkedő alkotásait éppúgy bemutatja a Hirsch–Weil-szerzőpáros, mint a tipikus hungarikumokat, beleértve a pálinkát és a száguldó őrnagyot, Puskás Öcsit.

A német turisták nagy hasznát veszik majd a „használóbarát” tagolásnak, a tájegységek szerinti bontásnak, így könnyebben áttekinthetők a városi és vidéki látványosságok. Bemutatásuk pontos és lényegre törő. A kötetet tárgymutató és a kiadványhoz fűzött tasakban elhelyezett hatalmas, hajtogatható térkép teszi teljessé.

Most már csak az kellene, hogy a koronajárvány beharangozott negyedik hulláma valóban ne okozzon nagyobb gondot és gőzerővel újraindulhasson az idegenforgalom. Ha így lesz, bizonyára sok német (és osztrák és svájci) turistát látunk a magyar tájakon, kezükben az ADAC útikalauzával. Ám addig is érdemes beszerezni és lapozgatni a könyvecskét – akár a mostani fotelturistáknak is.