Adatvédelmi világnap: titkosítás „-tól –ig”

Január 28-a, az adatvédelem világnapja alkalmából – az internet-használók biztonságára figyelmeztetésképpen – a Rakuten Viber online kereskedelmi és pénzügyi szolgáltató négymillió embert kérdezett meg kilenc közép- és kelet európai országból. A hazánkban is elvégzett véleménykutatás témája a digitális biztonság volt.

A Viber-kutatásból kiderült: az internetet és a világhálóra kapcsolódó eszközöket használók számára kiemelten fontos a digitális biztonság. A kérdőíves véleménygyűjtés négy fő kérdésére 170 ezernél többen válaszoltak.

Az adatok védelmét a magyarok (71%-a) – akárcsak a térség más országainak polgárai kiemelten fontosnak tartják. A felmérésben részt vevők jó négyötöde fejezte ki aggodalmát az internet-biztonság okán.

A közép- és kelet-európai válaszadók csaknem fele szerint új szabályozásra van szükség az online biztonságunkat illetően. A jelenlegi rendszerrel 41 százalék viszont elégedett. Minden nyolcadik úgy vélte, hogy a közeli jövőben új adatvédelmi szabályozás léphet életbe az interneten. 

A magyarok számára a legfontosabb az általuk használt alkalmazásokban a végponttól végpontig tartó titkosítás.

Az utolsó kérdés a Viber biztonságára vonatkozott: a közép- és kelet-európai használok 90, a magyaroknak 94 százaléka érzi magát inkább vagy teljesen védve az üzenetküldő alkalmazás használata közben. 

A bolgár Atanasz Rajkov, a Rakuten Viber nemzetközi üzletfejlesztési igazgatója a véleménykutatás alkalmából a többi között kijelentette, hogy az általa képviselt cég piacvezető technológiai vállalatként biztonságos megoldást kínáljunk napjaink kommunikációs terében, szem előtt tartva a megbízhatóságot és használóik magánszféráját.

Ebből a célból kiemelt figyelmet fordítnak az adatvédelemre és az internetes biztonságra. A magyarországi Viber-közösség itt elérhető.