Adventi tüzek: konyha és karácsonyfa

Advent idején és karácsony közeledtével megugrik a tűzesetek száma. Különösen a konyha válik a veszélyek forrásává – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). Az elmúlt nyolc évben (nem politikáról van szó!) több mint ötvenezer tűzeset után csaknem negyvenezer millió forintot fizettek ki a biztosítók. A negyedét, tízezermilliót 2012-ben, amely év mind az esetek száma, mind pedig a kárösszeg tekintetében kirívóan „lobbanékonynak” számított. Tavaly szerencsére jóval kevesebb tűz keletkezett, a kártérítés így is közel 3800 millió forintra rúgott. Tekintettel arra, hogy a hazai lakóingatlanoknak még a háromnegyede sem biztosított, a tűzoltók statisztikája jóval több tűzesetet mutat. (Nyitó képünk forrása: zdf.de)

Tapasztalatoök szerint a november végétől az év utolsó napjáig tartó időszakban jegyzik fel az otthonokban keletkező tűzeseteknek a hatodát, vagyis az éves átlag kétszeresét. Minden harmincadikat okozzák gondatlanul elhelyezett karácsonyfák vagy gyúlékony adventi koszorúk. Az esetek csaknem felénél viszont a konyhából indul ki a lakástűz.

Tüzet okozhat az elektromos készülékek hibás működése, továbbá az általuk termelt hő rossz elvezetése is. Más esetekben az előregedett, elhanyagolt villanyhálózat okoz tetemes kárt. Egy-egy fali csatlakozót (konnektort) sosem szabad 2000-2500 wattnál nagyobb teljesítményre késztetni, mert a túlterhelés ugyancsak tűzveszélyes. A legfontosabb tudnivalók a MABISZ és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület összefoglalójában https://mabisz.hu/karmegelozes-kockazatkezeles olvashatók.

A legfrissebb ajánlás arra is figyelmeztet, hogy karácsonyfa villanygyertyáit csak áramtalanított állapotban szabad elvégezni, mert életveszélyes lehet. A MABISZ ma kiadott információja a körültekintő óvatosságra vonatkozó intelmek mellett természetesen a bajban segítő biztosítások megkötésére igyekszik sarkallni azokat, akik ezt még nem tették meg: az anyagi károk mellett ugyanis sajnos, gyakorta balesetek is történnek, az orvosi tanácsadás és kezelés, a házi ápolás, netán a baleseti eredetű gyógytorna, az orvosi rehabilitáció akár milliókba kerülhet. Okosan megkötött biztosítás nélkül (és anyagi tartalékok hiányában) különösen súlyos gondok keletkezhetnek.