Agyafúrt Android-kártevők várhatók

Látványosan fejlődött a világ legnépszerűbb mobil operációs rendszerének biztonsága. A mobil_virus.jpg szerint ezért az idén összetett, minden eddiginél jobban álcázott androidos kártevők megjelenése várható. Az internet-használók digitális élete mára az asztali gépekről jórészt áthelyeződött a mobileszközökre, ezt az irányzatot pedig a kiberbűnözők is követik. Jelenleg minden 7. másodpercben elkészül egy új, mobilos kártevő.

Noha általánosságban a Google operációs rendszerét kevésbé tartják biztonságosnak, mint az Apple platformját, az utóbbi időben az Android biztonsága is jócskán nőtt. Bezárultak a Play Áruház kiskapui, a Project Treble fejlesztésnek köszönhetően pedig egyszerűbbé vált a rendszer frissítése. A biztonságot növelő lépések közé tartozott az is, hogy Google lehetővé tette az alkalmazásokon belülről elindítható frissítéseket, így a kritikus hibajavítások minden eddiginél gyorsabban eljuthatnak a használókhoz.

Mindez azt is jelenti, hogy az egyszerű androidos kártevők ideje letelt – vonja le a következtetést Alexander Burris, a G Data vezető kutatója. A mobilos kártevők birodalmában hamarosan szakértő hackerek veszik át az irányítást, akik a kifejlesztett támadó eszközöket bérbe adják a bűnözők széles körének.
Mindeközben az 5G-technológia is közelít, de ez biztonsági szempontból az idén még nem hoz érzékelhető változást a használóknak. Fontosabbá válik viszont a mobilkészülékek tartalmának titkosítása, illetve az adattörlés az eldobandó készülékekről. Vállalatok és szolgáltatók esetében ráadásul az adatok törlését jegyzőkönyvvel kell bizonyítani. Mivel ez az év a tavaly májusban életbe lépett új adatvédelmi rendelet (EU GDPR)  nagy próbaidőszaka, várható, hogy 2019-ben adatszivárgási botrányoktól lesz hangos a sajtó.

A pénzügyi szektor szereplőire veszélyes, hogy a bűnözők a sim-kártyákat továbbra is képesek lemásolni, vagy multi-sim kártyákat rendelni a saját címükre az eredeti tulajdonosok, használók tudta nélkül. Ezután a kompromittált hozzáférési pont segítségével látszólag törvényes, de hamis átutalásokat indíthatnak. Mivel a pénzintézetek a múlt években kiemelt figyelmet szenteltek az online banki szolgáltatásaik megerősítésére, a G Data szakértői szerint az idén kevesebb incidensre számíthatunk, de a sikeres támadások minden eddiginél nagyobb károkat okozhatnak.

Szaporodhatnak a kriptovaluta-pénztárcák elleni támadások is, mind a mobilplatformokon, mind az asztali operációs rendszereken. A múlt év egyik meglepetése volt az olyan rejtett alkalmazások megjelenése, amelyek a használók tudta nélkül használták ki a különféle eszközök számítási kapacitását arra, hogy készítőik számára kriptovalutákat bányásszanak. A Bitcoin árfolyamának csökkenésével ezek a támadások kisebb hasznot hoznak a bűnözőknek, de a már kifejlesztett kártevőket továbbra is használni fogják. 

Az idén esedékes európai parlamenti választások miatt a G Data szerint megnő a választók döntését megcélzó támadások száma is. A hamis hírek terjesztése mellett ellentmondásos befolyásolási módszereknek lehetünk majd a tanúi, és miután a Cambridge Analytica körüli Facebook-botránynak eddig nagy hatása nem volt, a közösségi oldalak még nem vezettek be érdemi változtatásokat.