Akár 1000 tonna élelmiszert is megmenthet a Magyar Vöröskereszt az év végéig

Számos élelmezési programja és kezdeményezése van a hazai legnagyobb humanitárius szervezetnek; célja: a rászorulók támogatása mellett a nagyvállalatoknál, élelmiszer-kereskedőknél felhalmozódott fölösleg hasznosítása. Ezáltal csak az első félévben több mint 630 tonna élelmiszert sikerült megmenteni a kidobástól. A Magyar Vöröskereszt az élelmiszer-pazarlás elleni világnapon felhívja a figyelmet: nem minden megmaradt étel hulladék!

A magyar háztartásokban évente 574 ezer tonna, azaz fejenként 59,9 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezik, amiből 24 kilogramm kidobása megelőzhető lenne. A mégis kidobott 24 kilogrammnyi étel: élelmiszerpazarlás. Bár a múlt években fokozatosan csökkent ez a mennyiség, honfitársaink még mindig nem eléggé körültekintők.

Szeptember 29-e, az élelmiszer-pazarlás elleni világnap alkalmából a Magyar Vöröskereszt számba vette, hogy két élelmiszer-kereskedelmi lánccal és más partnerekkel együttműködve mi mindent tesz a látszólag feleslegessé vált élelem megfelelő felhasználásért. Tavaly több mint 860 tonna ételt mentett meg a szervezet, az idei első félévben – az arányt tekintve sokkal többet – már 630 tonnát. A boltokban felhalmozódó, eladásra már nem alkalmas, de minőségében teljesen megfelelő ételek, élelmiszerek elosztásával több mint 100 településen, havonta átlagosan 60 ezer rászorulón segít.

A Vöröskereszt által összegyűjtött és kiosztott ételek frissek, a napi fogyasztás fölöslegei: az esetek kétharmadában pékáru, továbbá zöldség és gyümölcs. Ezt mind megkapják a rászorulók, a szegények, elesettek Országosan a Vöröskereszt mintegy 170 munkatársa foglalkozik az élelmiszer-gyűjtéssel, -válogatással, -adományszállítással, -csomagolással. Őket ötszáznál több önkéntes segíti. Mintegy 200 partnerszervezet, illetve önkormányzat is részt vesz ebben a mindennapi, humanitárius cselekedetsorban.

A Magyar Vöröskereszt élelmezési programjainak célja, hogy azoknak segítsen, akik máskülönben nem juthatnának elegendő, jó minőségű ételhez. Egyúttal a munkában részt vevők együttes erő-feszítésének köszönhetően látványosan csökkenthető az élelmiszerpazarlás hazánkban.

Kiemelten fontos az Auchan Magyarország számára is az élelmiszermentés: immár tíz éve különféle programokkal lép fel az élelmiszer-pazarlás ellen. A már bevezetés alatt álló Smartway mesterségesintelligencia-rendszerével a kiárusítási folyamatot lehet könnyen szervezni, miáltal még hatékonyabbá válik az élelmiszermentés.

Magyarországon az Auchan 24 áruházában tavaly kereken 1000 tonna élelmiszert mentett meg és adományozott karitatív szervezeteknek 291 020 000 forint értékben, miáltal naponta 10 000 rászoruló ember élelmezéséhez járult hozzá. Jelenleg tíz Auchan áruház támogat állatmenhelyeket, 2022-ben 350 253 kg, emberi fogyasztásra már nem alkalmas terméket adományoztak el. Októberben az élelmezés hetére is készül a vállalat: önkéntesei a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel közösen a JótéKonyha-terv szerint október 6-án rászorulók százainak főznek.