Alattomos pitvarfibrilláció – közeleg a szív világnapja

Szeptember utolsó vasárnapja a szív világnapja. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem videóban hívja fel a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedések, mint világvezető halálok, megelőzésének a fontosságára. Egyes szívproblémák, mint a pitvarfibrilláció, akár tünetmentes is lehet, így akinek van mobil EKG-je, amivel rendszeresen ellenőrzi egészségi állapotát, nagy eséllyel meg tudja előzni a sztrókot, vagy már a szívproblémát.

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát a hivatás csúcsintézményeként tartják számon és nemzetközileg nagy elismeréssel illetik. Ebből a videóból kiderül, hogyan alkalmazzák az orvosok a WIWE mobil EKG-t a klinikán és miért van jelentősége a rendszeres EKG-szűrésnek minden családban.

A szív világnapján ingyenes szűrővizsgálatokatvehetnek igénybe a Testnevelési Egyetemre látogatók. A WIWE mobil EKG is részt vesz a rendezvényen: ingyenes EKG-szűréssel várja a látogatókat, ráadásul egy WIWE EKG-t ki is sorsolnak a nyereményjáték alkalmával.

Azok, akiknek már van WIWE okoseszközük, letölthetnek hozzá egy új alkalmazást, és kipróbálhatják az új funkciókat. Az új fejlesztéssel megtudható, vajon a szakirodalmi adatok alapján hová sorolja be a WIWE algoritmusa a használóját: fiatalabb-e, idősebb-e, vagy megfelel korcsoportja jellemzőinek? Mekkora a stressz-szintje?

A WIWE további fejlesztésének célja az volt, hogy trendkövetési lehetőséget biztosítson a felhasználóknak, hiszen a szívfrekvencia-variabilitás (Heart Rate Variability, röviden: HRV) nagyon változékony egészségjellemző: a szellemi és fizikai leterheltségtől a pillanatnyi lelkiállapotig számos tényező hatással van rá. A WIWE-készülék új funkciója egyrészt segíthet bizonyos betegségek hatásainak nyomon követésében, másrészt – egészségtudatos fiatalok és mind idősebbek számára is javasolt – életmódváltásra sarkallhatja gazdáját.