A megyeszékhelyeken is lendületbe jött az ingatlanpiac

Az egy évvel ezelőtti adatokkal összehasonlítva kevesebb új építésű lakás kivitelezése kezdődött el, azonban az Otthon Centrumnak a megyei jogú városokat érintő összegzése szerint a harmadik negyedévben már kis híján ötödével több beruházás kezdődött meg, mint a pandémiával terhelt 2020 azonos időszakában. Sajnos, az árak is jócskán emelkedtek: a megyeszékhelyeken egy új építésű lakás átlagos négyzetméterára egy év alatt 12,9 százalékkal nőtt. Napjainkban Székesfehérvár a ledrágább megyei jogú város az új lakások tekintetében. (A nyitó képen: így is lehet lakást építeni; forrás: dabonline.de)

Összesítették az Otthon Centrum szakértői a megyei jogú városok online meghirdetett, új építésű lakásberuházásokat: ebben a negyedévben 281 helyen 7100 lakás épül, aminek 45,8 százaléka, azaz 3247 lakás még szabad. Tavaly ilyen 293 beruházás 8100 lakásából 4100 (50,9%) volt szabad.

A legtöbb lakást a nagy, vidéki városokban – Debrecenben, Szegeden és Győrött – építik: 106 helyszínen, kereken 3000-et. A legkevesebb, mindössze egy lakásépítési beruházást Szekszárdról jelentették; Dunaújvárosban és Salgótarjánban egyetlen (legalább négylakásos) beruházásól sem tud a statisztika.

Kedvező hír viszont, hogy az idei harmadik negyedévben 37 helyen kezdtek lakásépítésbe; tavaly ugyanebben az időszakban mintegy ötödével kevesebb helyen.

Bécsben hagyománya van a állami/városi tulajdonú lakások építésének; a képen: a Karl-Marx-Hof a 19. kerületben, Döblingben. Az ikonikus lakótömb 1927–33 között épült.

Miközben az ingatlanpiac úrrá lett a munkaerőhiány, a vírus miatti korlátozó intézkedések folytán kialakult kedvezőtlen piaci állapotokon, az árak jócskán nőttek: a megyeszékhelyeken egy négyzetméter lakást 694 ezer forintos középértéken kínálnak, 13 százalékkal drágábban, mint esztendővel ezelőtt.

A megyeszékhelyek sorában Székesfehérvárott a legdrágábbak az új építésű lakások: négyzetméteréért 892 ezer forintot kérnek; a sokáig árbajnok Debrecenben 873 ezer, Veszprémben 781 ezer forint a fajlagos ár. A lakást legolcsóbban kínáló város Hódmezváráshely (438 ezer Ft/m2), a sorrend ezután már árnövekedést jelez: Nyíregyháza (508 000), Eger (513 000) forinttal. A legolcsóbban Zalaegerszegen adják a lakásokat: négyzetméterét 350 ezer forintért.