Az infláció következménye – Mire elég 30 millió forint az ingatlanpiacon?

Használt téglalakás, kertes ház, esetleg panel? Elkészült az Otthon Centrum elemzőinek 2021-i kimutatása, amely az összes ingatlantípus esetében elemzi a fővárosi lehetőségeket.


Az idén 30 millió forintból Budán egy 34 négyzetméteres használt téglalakás, vagy egy 42 négyzetméteres ház, esetleg egy 47 négyzetméteres panellakás vásárolható – derült ki az Otthon Centrum elemzőinek 2021-i adatokat összesítő vizsgálatából.

Ennyi pénzért Budapest belső kerületeiben is hasonló ingatlanokhoz juthatunk. Ha ugyanis téglalakás mellett döntenénk, akkor egy 38 négyzetméteres lakással kellene beérnünk, míg a panelek esetében, vagy 47 négyzetméteres lakást tudnánk vásárolni. 

Kicsivel jobb helyzetben vannak azok, akik a külső pesti kerületek valamelyikében keresnek ingatlant: ott átlagosan egy 48,5 négyzetméteres téglalakás, vagy 57 négyzetméteres panellakás, sőt 65 négyzetméteres használt családi ház is belefér ebbe az összegbe. 

Új építésű lakásból Budán vagy a Belvárosban, a jelenlegi négyzetméterárakon, 27 négyzetméteres ingatlan vásárolható 30 millió forintért, csakhogy ilyen nagyon kevés van a piacon. A külső pesti kerületekben kicsivel jobb a helyzet, mivel átlagérték alapján akár 42 négyzetméteres új építésű ingatlanhoz is hozzá lehet jutni ennyiért.

Az egyik fővárosi közvetítő iroda kínálatában jó néhány száz, 30 millió forintnál olcsóbb ingatlan található. Budapest népszerű részein azonban elvétve akadhatunk ennyiért lakóingatlanra, Budán alig van 30 millióért elérhető lakás, miként ez a pesti belvárosban is ritkaság. Aki a belvárost részesíti előnyben, a VII. és VIII. kerületben kereshet a régi bérházak lakásai között. Azok, akik kicsit nagyobb vagy jobb állapotú ingatlant keresnek, a külső pesti kerületekben találhatnak rá otthonukra.

Néhány példa: 30 millió forintért kelt el a VIII. kerületben egy 50 négyzetméteres, kétszobás lakás egy 15 emeletes panelházban, az ingatlan jó állapotú, egyedi távfűtéses, de terasz nélküli. A budai  II. kerületben, a Vízivárosban egy 34 négyzetméteres, forgalmas útra néző, garzont értékesítettek egy ötven éves téglaépítésű társasházban. A városközponttól távolabb ennél jóval nagyobb ingatlanokat is kínálnak. Például: felújításra váró, XVIII. kerületi, 71 négyzetméteres, háromszobás, panellakást sikerült 30 millió forintért megvásárolni.

Aki ennyiért családi házat keres a fővárosban, annak nehéz dolga van. Az idei hálózati értékesítések között akadt ugyan 60 négyzetméteres téglaépítésű családi ház, 20 négyzetméteres terasszal és 350 négyzetméteres telekkel a XIX. kerületben, azonban a kétszobás ingatlan állapota erősen leromlott volt: ha az új tulajdonos a felújítás mellett dönt, akkor költséges újjáépítés vár rá a beköltözés előtt. Ha a vásárlónak nem a szabadon álló családi ház, hanem a saját kert a fontos, akkor akár a sor- vagy ikerház is szóba jöhet. Ha valaki ilyen ingatlant keres, valamivel jobbak az esélyei. A XX. kerületben például egy 93 négyzetméteres, 4 szobás, közepes állapotú ikerházat vásároltak meg ennyiért, amihez 250 négyzetméteres telek is járt.

Új építésű lakásra nem igazán futja 30 millióból, bár például az Otthon Centrum hálózatában az idén volt ilyen értékesítés, de csekély számban. A XIII. kerületben egy 30 négyzetméteres, erkély nélküli garzonlakást adtak-vettek ennyiért, de ez kivétel, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy a piacon elvétve található 30 millió forint alatti új építésű lakást.