Alexander Brody, a reklám embere is

Hetedik kiváló szakemberként Alexander Brodynak adományozta a  tiszteletbeli örökös tag címet a Magyar Reklámszövetség. A kitüntető oklevelet Gulyás János, a szövetség elnöke adta át Alexander Brodynak – a járványhelyzetre való tekintettel – egy szűk körű, baráti vacsorán. (A képen a kitüntetett és a kitüntetés átnyújtója.)

Gulyás János, a reklámszövetség elnöke a többi között hangsúlyozta, hogy jeles magyar felmenőire büszke Alexander Brody kiemelkedően sokat tett a reklámipar fejlődéséért, önnön példájával, életművével nagy hatással volt a hazai szakmára is.

Alexander Brody a szokásos szerénységével és humorával azt mondta „Jólesik ez az elismerés, de az életemben olyan későn jött, hogy sajnos, sokáig már nem szolgálhatom ezt a posztot.” Hozzátette: „A legfontosabb tanácsom, hogy legyünk nyitottak mások ötleteire, mert biztos találunk annál jobbat, mint amilyen a mi eredeti gondolatunk volt. Nagy érdeklődéssel forduljunk az emberekhez, mert tapasztalatom szerint nem pénzzel, hanem figyelemmel és figyelmeséggel lehet motiválni.”

Alexander Brody reklámszakember, író, üzletember; a Princetoni Egyetem Woodrow Wilson karának diplomataszakán végzett. Jó négy évtizedig dolgozott a Young & Rubicam International cégnél, ahol kifutófiúként kezdte és egészen az elnöki posztig vitte. Később az Ogilvy & Mather Worlwide elnöke lett. A Reklám-világszövetségnek (IAA) is elnöke volt, akkoriban lett hazánk a szövetség tagja. Vállalatok és alapítványok – kötük a American Hungarian Foundation – igazgatósági tagjaként munkálkodott.

Alexander Brody különleges, egyedi személyiség. Bár saját bevallása szerint éppen olyan, mint mindenki más. Hazája Magyarország, otthona a nagyvilág. Kedveli a házias ételeket (leginkább a magyart), a szép nőket (leginkább a magyart), és a gyors lovakat (leginkább az angol telivért). Kubai szivarja hosszú es tömör, haragja rövid és ritka. Keresi a gyermekek, állatok és virágok társaságát, kerüli a koktélpartikat, a földalattit és a lépcsőmászást. Rajong a sportért, a zenéért és a művészetekért. Utálja az erőszakot, a veszekedést és az igazságtalanságot. Boldog, ha szót válthat a barátaival vagy ismeretlenekkel, de szívesebben hallgat, tanul, olvas – mint beszél, tanít, ír. Becsüli az udvariasságot, a pontosságot és a profi teljesítményt. Jómagát amatőrnek tartja, de a szó eredeti értelmében. Életeben két dologra büszke: hogy van egy fia, Sandy, és egy lánya, Thyra.

Számos angol nyelvű könyvet írt, majd az 1990-es évek közepétől aforizmaköteteket jelentetett meg – magyarul. Amerikában megjelent művei: Old Wine Into Old Bottles (Régi bor régi tömlőkben); In Praise of Simplicity (Az egyszerűség dicsérete); Aye-and what then? (Igen-és akkor mi van?); The Heart and the Tongue (A szív és a nyelv); A Bell With Many Echoes (Egy harang több visszhanggal). Fontosabb kitüntetései: George Washington-díj (2002), Eger város díszpolgára (2003), a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (2005).

* * *

A Magyar Reklámszövetség 2014 decemberében alapította a „tiszteletbeli örökös tagság” címet a nyugdíjkorhatárt elért, vagy annál idősebb szakemberek számára, akik legalább 5 éven keresztül az MRSZ tagjai voltak és tisztséget töltöttek be a szervezetben, vagy kiemelkedően sokat tettek a kommunikációs szakma szolgálatában.