Gazdag kínálat: kortárs művészet Budapesten

Kortárs komolyzene, dzsessz- és könnyűzene, crossover, tánc- és színházi bemutatók, képzőművészeti események sorakoznak az idei CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjában október 9–25. között.

A művészet ikonikus, varázslatos nőalakjai jelennek meg a tizenhét napos fesztivál eseménysorozatában. A múlt századi neves zongoraművésznőre emlékezik a Fischer Annie Night két koncertje. Az elsőn öt ifjú zeneszerzőnő, Persányi Zsófia, Szászi Petra, Várallyay Petra, Mihalicza Csenge és Varga Abigél kompozíciói hangzanak el a pesti belvárosi plébániatemplomban, Fischer Annie-ösztöndíjas muzsikusok tolmácsolásában. A második koncerten, a Három Holló Kávéházban, Fischer Annie lakását idéző díszletek között, Mona Dániel zenetörténész mutatja be a zeneszerzőnők más alkotásait.

Weöres Sándor Psyché-je és Závada Pál Jadvigája lép elő a Budapest Music Center formabontó koncertjén. A magyar irodalom két meghatározó nőalakján keresztül a közeli múlt a régi időkkel, a városi kultúra a folklórral találkozik, Bodrogi Éva és Bognár Szilvia zenei világában a kortárs klasszikus zene és a népi muzsika párbeszéde szólal meg. Palya Bea és Gryllus Samu erre az estre hangszerelt Psyché-dalai mellett először csendülnek fel Szokolay Dongó Balázs és Bólya Mátyás Jadviga-dalai, az este narrátora Závada Pál lesz.

Nem, nem köszönöm – ez a címe Egressy Zoltán monodrámájának, amely egy harmincas éveiben járó, rettenetes terhet cipelő ügyésznőről szól. A monológot Gubik Ági adja elő a KuglerArt szalonban.

Szederkényi Olga jegyzi forgatókönyvíróként az Ady és Diósyné Brüll Adél levelezéséből összeállított felolvasószínházi estet. A KuglerArtban Lédát Pokorny Lia, a költőt Bárnai Péter jeleníti meg.

A Gangaray Dance Company AGORA-trilógiájának második bemutatója, a Feltámadás. A Nemzeti Táncszínházban szerepel az együttes, amelynek tagja Maday Tímea Kinga, aki az idén, a tánc világnapján vehette át az évad legjobb női táncosának járó díjat modern-kortárs kategóriában.

Dante Poklát járja be Gyabronka József. A FILC – Fischer Iván lakásszínház ad otthont a színésznek, aki Nádasdy Ádám Dante-fordítását mondja el.

Hagyományosan a CafeBudapest alkalmából kerül sor a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár programjára, valamint az Art Marketre is.