Állami támogatás: 46,5 millió € a Toray-nak

Az Európai Bizottság megállapította, hogy megfelel az uniós állami támogatási szabályoknak az a 46,5 millió eurós beruházási támogatás, amelyet Magyarország a japán Toray vegyipari vállalatnak kíván nyújtani a cég lítium–ion akkumulátorokhoz szükséges szeparátorfóliát előállító új, közép-dunántúli üzemének létrehozásához. A támogatás nem sérti a versenyt, és hozzá fog járulni a régió fejlődéséhez. (A kép forrása: Forrás Rádió)

Magyarország 46,5 millió euró összegben kíván beruházási támogatást nyújtani a Toray 397 millió eurós beruházásához. A beruházás tavaly kezdődött és 2023-ban fejeződik be, várhatóan közel 200 munkahelyet hoz majd létre közvetlenül. A termelőüzem a közép-dunántúli régióban épül, amely regionális támogatásra jogosult terület az uniós szabályok alapján. Ez lesz a Toray első szeparátorfólia-gyártó üzeme Európában.

Európai beruházási terv: 517 000 millió euró

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EBB) csoport teljesítette azon vállalását, hogy 500 000 millió euró értékű beruházást mozgósít az európai beruházási tervben. Az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) égisze alatt az EBB mintegy 1400 műveletet hagyott jóvá az Európai Unió költségvetési garanciájának köszönhetően és az EBB csoport saját forrásainak felhasználásával. Ezek a műveletek várhatóan közel 514 000 millió euró értékű további beruházást generálnak majd az uniós országokban, és ennek előnyeit mintegy 1,4 millió kis- és közepes vállalkozás élvezheti majd.

Az eredetileg mozgósítani tervezett összeg a 2007–08-i pénzügyi és gazdasági válság következtében keletkezett beruházási hiányt volt hivatott megszüntetni.