Állatkertek éjszakája: hatodszor, 12 helyszínen

Az ország 11 településének 12 helyszínén és már a hatodik alkalommal rendezik meg az állatkertek éjszakáját. A fővároson kívül lesznek éjszakába hajló programok Budakeszin, Debrecenben, Miskolcon, Kecskeméten, Győrött, Veresegyházán, a Tisza-tónál és Pécsett. Az augusztus 25-i esemény tájékoztatóját ma tartották a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Hanga Zoltán szóvivő nemcsak a fővárosi intézmény programját ismertette, hanem több vidéki helyszín programjáról is beszélt, akiknek képviselői nem lehettek jelen, ott voltak viszont a Miskolcot, Kecskemétet és a Budakeszi Vadasparkot képviselő szakemberek. Elhangzott: ezúttal nem egyszerűen egy nappali állatbemutató késő esti „kiadásáról” van szó. Az állatok jó része ugyanis éppen este, éjszaka „lendül formába” – tehát ehhez igazodik a hagyományos rendezvénysorozat is.

A Budakeszi Vadasparkban például a vidámságra, a szórakoztató, játékos programokra helyezik a hangsúlyt. Kecskeméten, ahol a legkisebb állatkert található, ám az intézmény területéhez mérten a legtöbb a „lakó”, családi programokra összpontosítanak. Lesz ott koncert, fáklyás kivilágítás, egyszóval remek hangulatot ígérnek.

Pécsett egyebek között bátorságpróba, egzotikus séta várja az ide látogatókat. Veresegyházán az egész évben népszerű medveotthonban lesznek az éjszakai állatprogramok.

A tájékoztató résztvevői megtudhatták: a hagyományos állatbemutatókon és vezetett sétákon kívül különféle kulturális és zenei csemegék gazdagítják a különféle helyszíneken az állatkertek  éjszakáját.  Izgalmas látványt ígérnek a tűzzsonglőr-bemutatók, és persze a gyermekeknek kiemelten kedveznek színes, játékos programokkal.

Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója és Hanga Zoltán is közölte, hogy a fővárosi állatkert és a Tropicarium rendezvényét közös, kombinált jeggyel lehet megtekinteni augusztus utolsó péntekén, illetve az azt követő hétvégén.      

A pesti állatkertben 23 helyszínen lesznek állatbemutatók és etetések, lesz LED-show, jégszobrász- és tűzzsonglőr-bemutató. A fáklyafénnyel kivilágított Kecskeméti Vadaskertben madárbemutatók, látványetetések, kígyósimogató, óriáscsótány-tapogató ígér izgalmakat. A Miskolci Állatkertben és Kultúraparkban különösen sok, éjszakai életre „berendezkedett” állat él, belőlük nappal nem sokat lehet látni – ezért is ígérkezik különlegesnek az Avas alji program.

Győrött, a Xantus János Állatkertben többek között hüllőházi bátorságpróba lesz a program. A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum Magyarország vízi és vízparti állat- és növényvilágát mutatja be. Holdfénytúra, látványos búvármerülés gazdagítja az élményeket.  

A Szegedi Vadasparkban rozsomákokkal és borjúfókákkal találkozhatnak a látogatók. Részt lehet venni a barnamedvék és az oroszlánok vacsoráján, természetesen a látogatók másik asztalnál étkeznek majd, túl a rácsokon. – A Veresegyházi Medveotthonban a farkasok és a medvék életét ismerhetik meg a látogatók.

Az állatkertek éjszakájának részletes programja – akár órára bontva – a résztvevő intézmények honlapján tekinthető meg.