Áloméj a pesti állatkertben – szívesen a szíveseknek

Családtagokkal érkezett mintegy ötven szívbeteg gyermeket látott vendégül a Fővárosi Állat- és Növénykert a péntek este megtartott hagyományos „Áloméj az állatkertben” program alkalmából.

Tizenharmadik alkalommal tartották meg az „Áloméj az állatkertben” elnevezésű rendezvényt a pesti állatkertben. A kezdeményezés lényege, hogy évente egy júniusi este, az intézmény zárása után családtagokkal érkező, krónikusan beteg gyermekeket látnak vendégül egy különleges programon.

Maga az ötlet a Rotterdami Állatkerttől ered, amely 1996-ban a Sophia Loren Kórházzal együttműködve rákbetegségben szenvedő 175 gyermeket hívott meg szüleivel és testvéreivel együtt, hogy egy felejthetetlen estét szerezzenek nekik. A kezdeményezés azóta világméretű mozgalommá terebélyesedett, jelenleg a Föld 282 állatkertjében szerveznek hasonló programot. Térségünkben először 2004-ben rendeztek áloméjt, méghozzá Budapesten, Jászberényben és a csehországi Děčínben. Azóta a hazai állatkertek közül már hat vesz részt a kezdeményezésben.

A június 9-én, pénteken este megtartott budapesti áloméjre – a Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvánnyal együttműködve – krónikusan beteg kisgyermekek kaptak meghívást családtagjaikkal együtt a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A különleges élményeket kínáló esti program óráiban a vendégek az állatok életének rejtelmeivel, illetve az ott dolgozó szakemberek munkájának legérdekesebb mozzanataival ismerkedhettek.

Az esemény lebonyolításában részt vett mintegy hetven állatkerti munkatárs önként, szabadidejében vállalta, hogy a beteg gyerekek és családtagjaik számára felejthetetlen élményt szerez az áloméj alkalmával.