Altató- és lélegeztetőgép-kartellt tárt fel a versenyhivatal

Csaknem 670 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amiért négy, nagy piaci szereplő már a közbeszerzési kiírás előtt felosztott egymás között egy állami altató- és lélegeztetőgép-pályázatot. (A illusztráció forrása: aertztezeitung.de)

A versenyhatóság vizsgálata feltárta, hogy a magyar altató- és lélegeztetőgép-piac nagy szereplői, a Dräger Medical Kft., a GE Hungary Kft. és forgalmazója, az Aladdin Medical Kft., valamint a HOGE Orvosi Műszer Kft. még évkkel a járvány előtt, 2015-ben megállapodtak egymással a verseny korlátozásáról az Emberi Erőforrások Minisztériuma által tervezett, 6000 millió forintos központi eszközbeszerzés kapcsán.

A versenyhivatali eljárás megállapította, hogy a tervezett tenderrel kapcsolatban a cégek – kezdetben külön-külön folytatott – lobbitevékenysége egy idő után jogsértő egyeztetésekbe csapott át. Ezek során a vállalatok megállapodtak egymással a beszerzés nagyságrendileg 40%-40%-20%-os arányú felosztásáról, valamint a részletes ajánlati áraikról, amelynek bizonyítékait a versenyhatóság a helyszíni kutatások során a résztvevőknél is megtalálta. A cégek úgy tervezték megvalósítani a megállapodásukat, hogy a felosztással kedvező irányba befolyásolják a közbeszerzési kiírást.

A jogsértés miatt a GVH Versenytanácsa összesen 669 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásokra. A döntés tekintettel volt a vállalatok pénzügyi teljesítőképességére és arra is, hogy közülük többen kis- és középvállalkozásnak minősülnek. A nemzeti versenyhatóság bírságcsökkentő körülményként vette figyelembe, hogy az érintett cégek egyike – a Dräger Medical Kft. – egyezségi eljárás keretében elismerte a jogsértést, lemondott a jogorvoslat lehetőségéről és belső vállalati megfelelőségi program bevezetését vállalta a jövőbeni hasonló esetek elkerülésére. Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/47/2016.

A magyar lélegeztetőgép-botrány feétehetően ezzel nem zárult le, tekintettel arra, hogy újabb pert nyert a Transparency International (TI), így a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak ki kell adnia, kik engedélyezték a szerződéskötést a lélegeztetőgépek beszerzéséről, hogyan és milyen eredménnyel világították át a malajziai beszállító céget sőt, maga a vállalkozás a hazai szabályok szerint átláthatónak minősült-e — írta 2022. május 16án a Népszava.