Alzheimer-világnap: torokszorító kisfilm

A demencia Európa szerte több mint hétmillió, hazánkban mintegy 250 ezer embert és környezetüket, családjukat érinti nap, mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a demenciában érintett betegekre, hanem családjukra is, amelyre a  Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmes alkotással hívja fel a figyelmet.

Így készült a Vasárnap című kisfilm. Az apa és fia bensőséges, a betegség miatt mégis lassan kiüresedő és fájdalmas kapcsolatát feldolgozó történet főszereplője Keresztes Tamás és Horváth Károly.

Az Alzheimer-világnapra (szeptember 21.) készült  Vasárnap című filmet Dömötör Tamás színház- és filmrendező rendezte, az operatőre pedig az a Maly Róbert volt, akit az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmből ismerhet a közönség. A koncepció fejlesztése és a gyártás a számos rövidfilmet és videóklipet készítő Umbrellát dicséri.

A Vasárnap valódi emlékekből merít. A rendező Ronald D. Laing pszichiáter Tényleg szeretsz? Gubancok című műve alapján dolgozta ki a forgatókönyvet, melyben a szerző saját, Alzheimer-beteg édesapjával folytatott beszélgetéseit jegyezte fel.

A Magyar Telekom a betegség megrázó pillanatait bemutató kisfilmmel a nézőket arra sarkallja, hogy támogassák a demencia elleni küzdelmet, és segítsék a kutatók munkáját.

A Sea Hero Quest VR játékkal, mely a Deutsche Telekom virtuális valóság játéka, és a tavalyi nagysikerű mobil applikáció második körös verziója. A játékban részt vevők névtelenített adatait a demencia megelőzését és gyógyítását célzó nemzetközi kutatásban használják fel. Kétpercnyi játék 5 órányi laboratóriumi kutatásnak megfelelő adatot generál.

Tavaly csaknem három millióan töltötték le a játékot, ezzel pedig több mint 12 ezer év laboratóriumi kutatás volumenének megfelelő anyagot gyűjtöttek össze a szakemberek.

Ezzel a kezdeményezéssel a technológiai fejlesztést és a játékok hasznos célokra hasznosítását kívánja segíteni a Telekom.

Ezeken a helyeken, a Telekom-üzletekben lehet játszani és részt venni a kutatásban: Budapest Westend, Pécs Árkád, Székesfehérvár Alba bevásárlóközpont, Miskolc belváros, továbbá InGame kávézó és Play VR.