Ami a donbászi fronton van, az maga földi pokol

A donbászi frontvonalról visszatért ukrán katonák elmondása szerint az, ami a keleti fronton van, maga földi pokol. Mint mondták, Szeverodonyeckben az orosz katonák minden potenciális védelmi állásukat megsemmisítették, az erdőket felégették, hogy ne tudjanak lövészárkokat kialakítani. (A nyitó képhez: orosz harckocsi tüzel egy meg nem nevezett helyen Ukrajnában / AP/Russian Defense Ministry Press Service)

„A mi harcostársaink sosem adják fel. Győzni fognak még a teljes megsemmisülés előtt, amíg el nem érjük a 2014-i határokat, beleértve a Krímet is. Nagyon nehéz dolgunk van. Hadd hangsúlyozzam még egyszer: embertelen körülmények között kellett harcolnunk. Tényleg embertelen körülmények között. Nehéz elmondani, mit érzünk most, vagy mit éreztünk akkor. A végsőkig harcoltunk. Meg kellett semmisítenünk az ellenséget, bármi áron” – mondta donbászi frontvonalról visszatért ukrán katonák egyike.

Eközben Szlovjanszkban egy horgászboltot alakítottak át elosztó-központtá a helyi katonai egységek számára.

Szeverodonyeck elfoglalása után az orosz hadsereg most a szomszédos Liszicsanszk felett akarja megszerezni a hatalmat. A település eleste ugyanis teljes ellenőrzést biztosítana a Donbászt alkotó egyik terület, a luhanszki régió felett.

Az Európai Bizottság elengedte az ukrán menekülteknek szánt áruk után fizetendő vámot és áfát; Zelenszkij: szándékos volt a lakóépület elleni orosz rakétatámadás; Zelenszkij részt vesz a NATO-csúcstalálkozón