Aprópénzzel leválthatók

Meghívott vendégek a tévé stúdiójában: elemzők, újságírók, politikusok, esélyt latolgatnak, múltat idéznek, és nevetgélnek. Jópofa dolog a közelgő választásról beszélni, a szabolcsi falvakba jönnek az ukrán bérszavazók, he, he, Erdélyből több boríték érkezik, mint amennyit feladtak, he, he, a romákat Farkas Flórián mozgósítja, hurka, kolbász lesz, he, he, a miniszterelnök fenyeget, he, he, lehet, hogy a kopaszok számolják majd a szavazatokat, he, he, szelíd a mostani kampány, csak gyűlölködés van, bezzeg régen robbantgattak, he, he.

Csupa móka és kacagás, mindegy, hogy melyik stúdió, illetve, dehogy mindegy, ezekben még lehet elemezni, korrupcióról beszélni, összefogást sürgetni, itt még érezhető valami a szólás szabadságából, igaz, nem tudható, meddig, mert a választásnak eredménye, az eredménynek következménye lehet, használjuk hát ki az alkalmat, és mutassuk meg, milyen előrelátók vagyunk, figyelmeztessünk úgy, mint az árvíz közeledtével, hogy összedőlhet a házunk, oda lehet a vagyonunk, de most jelentkezzünk számítógépes tanfolyamra, hasznát vesszük.

A néző ásít, kávézik, nassol, simogatja a kutyája fülét, unatkozik. Pedig lehetne műsor, a kamerán kívül még öt forint kellene, izgalomhoz, kormányváltáshoz ez is elég. Ezt kapnák a nyilvánosság előtt (nesze neked közbeszerzés!), az egymással kufárkodó, magukat demokrataként minősítő, a mindenkinél esélyesebb képviselőjelöltek. Ezt az érmét kellene feldobniuk, nagy meglepetés nem történhet, vissza csak írás vagy fej eshet.

Szekszárdon például Hadházy Ákos (LMP) választaná az egyik oldalt, Harangozó Tamás (Párbeszéd-MSZP) a másikat, az eredményre még a Tippmixen is lehetne fogadni. Ne mondja senki, hogy a politika unalmas! A nyertes neve maradhatna a jelöltek listáján, a vesztesét törölnék. Egymást ismerő, a másikat tisztelő emberek, akár pártjaik jóváhagyása nélkül, de a szavazók rokonszenvét bírva is megegyezhetnek az indulásban, és a kormányváltás céljából, közösen vállalhatnák az esetleges fegyelemsértés következményeit.

Ezek az ötletek, a kreativitás, talán az egyéni bátorság hiányzik a mostani választási kampányból, ezért unalmasak a tévés műsorok, ezért viselkednek halálra ítéltként az elemzők, csiklandozza a kötél a nyakukat, kínjukban nevetgélnek. Egymással bizalmatlan ellenzéki szövetségesek már-már géphangon mondják, hogy ők megtesznek mindent, ennél több meghaladná erejüket, képességeiket. (Van benne valami, vitathatatlan). Nekik tanácsolnám a pénzfeldobást, a magyarázatot, hogy a gyenge, korrupt hatalom bárhol, bármikor aprópénzre váltható.

A nézőnek már ennyi is elég, ha elmarad a rendszerváltás, legalább a műsor legyen jó.