Arcanum-fejlesztés: személykeresés fotó alapján

Három napig, július 17–19. között korlátlanul kipróbálható az 1989-ben alakult, a kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozó Arcanum Adatbázis Kiadónak, hazánk vezető tartalomszolgáltatójának új fejlesztése, az arckeresés. (A nyitó képen: Winter Ernő professzor győri szülőháza.)

Az ADT (Arcanum Digitális Tudománytár) mesterséges intelligencián alapuló keresőjének köszönhetően a kutatók számára merőben új lehetőségek nyílnak. Van egy fotója, de nem tudja, hogy kit ábrázol? Vagy tudja, de kíváncsi rá készült-e az illetőről a múltban más nyilvános felvétel?
A cég sajtófőnöke, Biszak Bogáta javasolja: „töltse föl a keresett személy fényképét az adatbázisba, és mi segítünk megtalálni a sok milliónyi sajtófotó és könyvillusztráció között a róla készült fényképeket. Az arckereső szolgáltatás nemcsak a portrékat, de a csoportképeket, metszeteket is elemzi, és jó eséllyel megtalálja a fiatalkori vagy az idősebb korban készült felvételeket.”

A mindenekelőtt kutatókat, újságírókat szolgáló Arcanum Adatbázis Kiadó július 17–31. között 50% kedvezményt kínál hat-tizenkét hónapos előfizetés esetén.

Az Arcanum másik nagy újdonsága az adatbázis 250 ezer oldalnyi bővülése iskolai értesítőkkel. A főoldalon a „Frissen feltöltött” feliratra kattintva bárki megtekintheti az új tartalmakat. Kortársaknak írjuk megnyugtatás céljából: ne izguljanak, az ő bizonyítványuk még nincs benne az Arcanum adatbázisában!

Winter Ernő akadémikus, a „katódos Winter”, győri születésű, rendkívül szegény sorsban cseperedett, nemzetközi hírű tudós a mai Révai Gimnáziumba (akkori nevén: Győri M. Kir. Állami Főreáliskola) járt.

Rövid keresés után sikerült rábukkanni Winter professzor – akkor, 1910/11-ben IV. osztályos gimnazista – bizonyítványára.

A kétszeres Kossuth-díjas Winter Ernő vegyészmérnök (Győr, 1897. március 15. – Budapest, 1971. június 2.) a magyar híradástechnikai és vákuumtechnikai ipar és -kutatás kimagasló képviselője volt. Itt olvashat róla bővebben: „Az újságíró archívumából: A katódos Winter”.