Arcanum: újabb félmillió oldalas bővülés

Ezekben a koronavírusos hetekben, amikor gyakorlatilag az egész lakosság bezárkózásra ítéltetett, jó hír, hogy újabb félmillió (pontosan: 525 006) oldallal bővült az Arcanum Digitális Tudománytára, közismert rövidítéssel: az ADT-szolgáltatás. (Nyitó kép: Winkler Gábor (1941–2015) egyetemi tanár, a műszaki tudományok kandidátusa, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a soproni születésű kiváló építész rajza a Soproni Szemle emlékszámában: a Deák tér Sopronban.)

Napjainkban már 27 156 195 oldal érhető el az ADT-ben – közölte szerkesztőségünkkel Biszak Bogáta, az Arcanum sajtófőnöke, emlékeztetvén arra is, hogy az általa képviselt adatbázis kiadó – átérezve a közép- és felsőoktatásban, valamint a kutatásban részt vevők nehéz körülményeit – úgy döntött, hogy április közepéig nyilvánossá teszi Magyarország legnagyobb, periodika-adatbázisát, a digitális tudománytárat.

A bevezetőben említett jó félmillió oldalnyi új tartalom között megjelent a Filmvilág, a Kisebbségkutatás, a Népfront, a Pedagógiai Műhely és a Soproni Szemle.

Az ADT főoldalán a „Frissen feltöltött” feliratra kattintva a többi címis megtekinthető.

„Folyamatosan dolgozunk azon, hogy minél teljesebbek legyenek az elérhető tartalmak – tájékoztatta az Infovilágot Biszak Bogáta. – Számottevő mértékben sikerült kiegészítenünk a Alföld (2016., 2018.), Béke és Szocializmus (1958–64.), a Magyar Lányok (1918–28.), a Magyar Sakkvilág (2016–19.), az Univerzum (1957., 1960., 1963., 1969.) sokáig hiányos számait.
Azért, hogy megkönnyítsük kutatást az összetett keresésnél a Feltöltés dátuma szűkítőben lehetőség van a keresésre csak a frissen feldolgozott tartalmakban. Ha az Arcanum Digitális Tudománytárat használó  elmenti a kereséseit, akkor frissítéskor – új találat esetén – értesítést kap a rendszertől. 

Tekintettel arra, hogy az Arcanum vállalkozás sok millió forintot költ mindenekelőtt a hazai szellemi értékek megőrzésére, közkinccsé tételére digitális formában, szívesen és köszönettel fogadja a használók anyagi fölajánlásait, mindenekelőtt pedig a még el nem ért, föl nem dolgozott nyomtatott értékek rendelkezésre bocsátását – a köz javára. Cserébe a  cserébe az adatbázis kiadó ADT-hozzáférést kínál.