Ki őrzi meg az internetet?

Egy két évvel ezelőtti kimutatás szerint a teljes magyar lakosság 88,6%-a használja az internetet vagy találkozik minden nap a világhálóval. A legnagyobb közösségi oldalnak mintegy 5,3 millió magyar használója van.

A legnagyobb természetességgel szörfölünk a honlapok között, miközben nem is gondolunk arra, hogy az internetes tartalom is része a nemzeti kulturális örökségnek, ezért a világhálón elérhető magyar nyelvű oldalakat meg kell őrizni az utókor számára.

A múlt években szakmai egyetértés alakult ki, elsősorban a könyvtárak szakemberei között arról, hogy a nyomtatott dokumentumokhoz hasonlóan szükség van az interneten keletkező tartalmak összegyűjtésére, tárolására és kereshetőségére.

Az Országos Széchényi Könyvtár informatikai fejlesztéséhez szükséges anyagi háttérről szóló kormányhatározat alapján kidolgozott Országos Könyvtári Rendszer fejlesztési programba épül be a webaratás és webarchiválás tesztelése.

A november 14-re meghirdetett „404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet? – 2019” című rendezvényen a szakemberek ismertetik a közgyűjtemények feladatait a webes és egyéb internetes tartalmak archiválásával kapcsolatban, valamint beszámolnak az OKR Programban zajló webarchiválási kísérleti kezdeményezés tapasztalatairól, eredményeiről és a terveiről. A szakmai előadások után a résztvevők beszélgetést folytatnak a tervezett webarchiválási együttműködés lehetőségeiről. Tájékoztatásul a programról:

Drótos László, az OSZK főkönyvtárosa a Széchényi Könyvtár webarchívumának újdonságait mutatja be. Kokas Károly, a Szegedi Tudományegyetem főigazgató-helyettese ( Klebelsberg Könyvtár, Szegedicum) a helyi érdekű webarchiválás lehetőségeiről beszél.

Holl András, az Akadémia könyvtárának informatikai főigazgató-helyettes azt az esetet elemzi, amikor nem a webarchiválás a megfelelő módszer a webarchiválásra.

Indig Balázs számítógépes nyelvész-kutató, (ELTE Digitális Bölcsészeti Központ) az újságírók számára különösen fontos és izgalmas előadás-témát választott: online sajtócikkek adatbázisba rendezése webaratás segítségével. Ilácsa Szabina, a házigazda Országos Széchényi Könyvtár könyvtárosa a webhelyek metaadatolási problémáiról beszél.

A szakmai tanácskozás helyszíne az Országos Széchényi Könyvtár (Budavári Palota „F”épület, VI. emelet) díszterme.