Fogorvos és páciens járvány idején

Az elsők között korlátozták a fogorvosi kezeléseket a hatóságok. Bizonyára okkal.

A fogászati kezelések közben a vízporlasztással hűtött csiszolók és fúrók, az ultrahangos fogkő-eltávolító készülékek használatakor vízpermet képződik, ami akár órákig a rendelő levegőjében lebeghet. Ha a páciens hordozza a koronavírust, a vízpermet, mint hordozó közeg által igen nagy lehet a fertőzés továbbadásának a veszélye – tudom meg dr. Szabó László fogorvostól. – Ha folytatódnának a fogászati kezelések, minden bizonnyal fertőzöttek is igénybe vennék – még a tünetmentes időszakban. Már tudjuk, hogy a koronavírus a lappangás ideje alatt is fertőzhet, így a beavatkozások során az egészségügyi személyzet is veszélyeztetett, ekként akár másnak is tovább adhatná a vírust.

Melyek a koronavírus szempontjából fokozottan veszélyes beavatkozások?

Fogfúrás, tömés, fogcsiszolás, koronák, hidak eltávolítása, vagy az ultrahangos fogkő-eltávolítás.

Az embernek járvány esetén is nagyon tud fájni a foga. Melyek most azok a sürgősségi kezelések, melyekkel egyáltalán fogorvoshoz lehet fordulni?

A fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beavatkozások a fogászati ellátásról szóló 48/1997.( XII.17.)NM rendelet a következőket sorolja:

Fogak friss baleseti sérüléseinek ellátása; fog eredetű gyulladások ellátása; foghúzás helyének a gyulladása, illetve fogak körül kialakult ínygyulladás kezelése. Továbbá: szájüregi tályog megnyitása; nyelést vagy/és légzést akadályozó idegen test eltávolítása; a szájnyálkahártya és az ajak gyulladásos megbetegedéseinek gyógyszeres ellátása. A lista ekként folytatódik: frissen tört állcsont nyugalomba helyezése; arcidegzsába helyi érzéstelenítéssel történő csillapítása; bármilyen eredetű szájüregi vagy szájüreg környéki vérzés csillapítása…

A műfogsorral kapcsolatos problémákat járványügyi okok miatt nem sorolja az országos tisztifőorvos a sürgős esetek közé Így átmenetileg, a járvány időszakában, nem vállaljuk a műfogsorral kapcsolatos panaszok kezelését – tette hozzá a fogorvos.

Nem győzik hangoztatni a járványügyi szakemberek, hogy igen nagy a szájon, orron keresztüli fertőzésveszély. Mi ennek az oka?

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, ami azt jelenti, hogy testváladék hordozza a vírust. Ez lehet nyál, hurutos váladék, vagy csak a kilégzéskor a tüdőből az elhasznált levegővel együtt távozó vízpára. Nem szükséges tehát, hogy ránk tüsszentsen valaki, elég, ha, mondjuk, egy liftben egymás mellett tartózkodik két ember, már akkor fennáll annak a lehetősége, hogy az egészséges ember valamennyit beszív a fertőzött ember leheletéből és már be is jutott a légutaiba a vírus. Ezért kell legalább 2 méter távolságot tartanunk a többiektől, és szájmaszk viselünk, amivel megakadályozzuk, hogy tovább adjuk az esetleg a szervezetünkben már jelen lévő vírust.

Az otthoni szájápolás ebben az időszakban is  nagyon fontos …

Valóban, igyekezzünk most maximális gondot fordítani a szájhigiénére! Az elhanyagolt szájban ínygyulladás keletkezik a fogak körül. A gyulladásban lévő íny pedig kaput nyithat fertőzések számára közvetlenül a véráram felé.

Ha gondosan ápoljuk a fogainkat, nem keletkezik gyulladás a szájüregben. Ekként ellenállóvá válik a fertőzésekkel szemben. Mai ismereteink szerint szájüregbe bejutó koronavírus csak bizonyos idő múlva jut tovább a légutakba. Elviselhetően meleg italok fogyasztásával még van némi esély a folyamat megállítására, megakadályozandó a betegség kialakulását.

Az ezüst korosztály nálunk meglehetősen sokat küszködik a fogaival…                      

A járványhelyzetben a fertőzésveszélynek legjobban kitett korosztály a hatvanasoké és az idősebbeké. A 65 éven felüliek fogatlanságának az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai szerint 25 százalék alatt kellene lennie, ám ez Magyarországon sajnos 50 százalék feletti! Így elmondható, hogy tömegek élnek műfogsorral, amit viszont különös gonddal kell ápolni, tisztítani. A műfogsor is fertőződhet a vírussal, már akkor is, ha viselője tisztítás közben a mosdókagylóra teszi. Ha a műfogsor viselőjén jelentkeznek a tünetek, akkor a fogsor is lehet vírusközvetítő.

Mit tanácsol még a higiénia megtartása céljából?

A protézist használó különösen körültekintően ápolja a műfogsorát, majd fertőtlenítse a tisztítóeszközöket és a környezetet is mindenekelőtt akkor, ha más is használja például a fürdőszobát. Rendkívül fontos a kézmosás mellett, hogy ebben az időszakban a szájápolási eszközöket egymás eszközeitől elkülönítve tároljuk. A protézistisztító eszközöket célszerű elzárva, dobozban tárolni.

Célszerű és ajánlott a protézist műfogsortisztító tablettából készített oldattal kezelni a visszahelyezés előtt; természetesen csak jól megmosott kézzel szabad megfogni. Még egy jó tanács: aki fogprotézist használ, vágja rövidre a körmét, nehogy a köröm alatt megbúvó szennyeződés – láthatatlanul is – a műfogsorra tapadjon

Szemhez, szájhoz, archoz csak kézmosást követően nyúljunk – figyelmeztet a fogorvos. – Az egy háztartásban élők általában ugyanezt a mosdót használják. Ne feledjék: cseppfertőzéssel, nyállal rendkívül nagy a fertőzés veszélye. Továbbá: köhögéskor, tüsszentéskor mindenki takarja el a száját és az orrát, ha másként nem, akkor behajlított könyökkel vagy papír-zsebkendővel, amit tüstént dobjon el és mosson kezet.

Igaz-e, hogy a szájvíz megvéd a fertőzéstől?

Nincs bizonyíték arra, hogy a szájvíz használata megvéd a fertőzéstől – olvasható az Egészségügyi Világszervezet friss ajánlásában.

Milyen hatása van a fogorvosi rendelőre a járvány?

A hivatalos határozat a fogászati rendelők működésének szigorításáról március 17-én lépett életbe. A mi rendelőnkben már előtte is szigorításokat és intézkedéseket léptetettünk életbe a rossz hírek hallatára.

Felhívtuk a pácienseinket és visszamondtuk az előjegyzett időpontokat. Rendelőnkben pillanatnyilag alkalomszerű ügyeletet tartunk, a járvány időszaka alatt nem fogadunk új pácienseket. Nagyon fontos, hogy védjük a gondjaikkal hozzánk fordulók egészségét. Nem szeretnénk pácienseinket sem az utazással, sem a kezeléssel kapcsolatban fertőzésveszélynek kitenni.  Ezért csak nagyon indokolt, sürgős esetben fogadjuk a betegeket.

A munkatársainknak otthoni munkavégzést ajánlottunk, persze csak azoknak, akiknek erre megvan a lehetősége. Pacientúránk számára segélyhívó telefonszámot működtetünk. Így tesz az orvos kollégák nagy többsége.

Mire számít a válsághelyzet után a szakma?

A fogászati kezelések jó része némiképp halasztható, kivéve természetesen a sürgős eseteket. A járványhelyzet elmúltával valószínűleg nagyon sokan akarják elvégeztetni azokat a kezeléseket, amelyekre nem volt mód a veszélyhelyzet miatt. Így a kezelések számának látványos növekedésére számítunk a fogászati rendelőkben.

Biztonságosak leszek ezek a kezelések a járványhelyzet elmúltával?

A hivatalos szervek a járványhelyzet elmúltával csak akkor fognak engedélyt adni a rendelők újra megnyitására, ha a kezeléseket járványügyi szempontokból teljesen veszélytelennek ítélik.

Az ÁNTSZ munkatársai rendszeresen végeznek minden egészségügyi feltételre kiterjedő, szigorú ellenőrzést. Csak akkor indul majd újra a munka, ha a biztonság 100 százalékos. Minden rendelőnek eleget kell tennie az indokoltan szigorú higiéniai előírásoknak – a betegek és a gyógyító személyzet érdekében. Az eddiginél is szigorúbb higiéniai előírás szerint még alaposabb fertőtlenítést végzünk a kezelések között. Ügyelünk arra, hogy a váróban torlódja össze a páciensek – az okos ütemezés tehát alapvetően fontos.

Ha sürgős esetben a beteg mégis kopogtat a rendelő ajtaján, milyen óvintézkedés ajánlott?

A páciens akkor jár el felelősen, ha ebben az időszakban csak a halaszthatatlan kezeléseket akarja elvégeztetni, és utána a lehető leggyorsabban hazamegy, otthon pedig megfogadja az orvos tanácsait.

Hogyan érinti a fogászati turizmussal foglalkozó rendelőket a jelenlegi járványhelyzet?

Az egyik legnépszerűbb úticél fogászati turizmus tekintetében Magyarország. A külföldiek által igénybe vett kezelések döntő része a fogpótlás-készítés, gyakran implantátumokkal.

A hatósági korlátozások következtében gyakorlatilag leálltak azok a kezelések, melyek nem a sürgősségi kategóriába tartoznak. Ez súlyosan érinti ezt az ágazatot is, és ezt türelemmel tudomásul kell venni.