A hír szent a vélemény (még) szabad: virágnyelv

(Holoda Attila / Facebook) A hír szent a vélemény (még) szabad: virágnyelv Remélhetőleg azzal mindenki tisztában van, hogy a legbölcsebb és leghumánusabb, „aki még soha nem hazudott” miniszterelnökünk ma reggeli igehirdetésében, virágnyelven közölte, hogy már pedig nem fognak segíteni senkinek, saját magunkon és a csókosaikon kívül?

A fondorlatos előjátékkal megszerzett korlátlan hatályú és korlátlan határidejű felhatalmazást még véletlenül sem a járvány elhárításával, illetve a gazdaság valamilyen szintű megmentésével kapcsolatos, egyre sürgetőbb teendők kidolgozására és bevezetésére használják, hanem továbbra is a katonai akciókban hisznek, meg a fenyegetésben és a kocsmai színvonalú bölcselkedésekben („munka nélkül nincs ajándékpénz”…).

De sajnos, nem más ez, mint pótcselekvés. Olyan felkapaszkodott, dilettáns senkiházik pótcselekvése, akik így 3 hét múltán sem képesek magukból kiizzadni egyetlen normális válságkezelő programot. Továbbra is ott tartanak, hogy az „aperitív törzs” kiáll és követhetetlenül zavaros és normális ember számára érthetetlen „rendőrnyelven” elregéli, hogy ma éppen mennyi emberről derült ki, hogy vírusos, annak ellenére, hogy ezt már régen kideríthették volna, ha lenne elég tesztvizsgálat. Akkor esetleg el lehetett volna Remélhetőleg azzal mindenki tisztában van, hogy a legbölcsebb és leghumánusabb, „aki még soha nem hazudott” miniszterelnökünk ma reggeli igehirdetésében, virágnyelven közölte, hogy már pedig nem fognak segíteni senkinek, saját magunkon és a csókosaikon kívül? A fondorlatos előjátékkal megszerzett korlátlan hatályú és korlátlan határidejű felhatalmazást még véletlenül sem a járvány elhárításával, illetve a gazdaság valamilyen szintű megmentésével kapcsolatos, egyre sürgetőbb teendők kidolgozására és bevezetésére használják, hanem továbbra is a katonai akciókban hisznek, meg a fenyegetésben és a kocsmai színvonalú bölcselkedésekben („munka nélkül nincs ajándékpénz”…).
De sajnos, nem más ez, mint pótcselekvés. Olyan felkapaszkodott, dilettáns senkiházik pótcselekvése, akik így 3 hét múltán sem képesek magukból kiizzadni egyetlen normális válságkezelő programot. Továbbra is ott tartanak, hogy az „aperitív törzs” kiáll és követhetetlenül zavaros és normális ember számára érthetetlen „rendőrnyelven” elregéli, hogy ma éppen mennyi emberről derült ki, hogy vírusos, annak ellenére, hogy ezt már régen kideríthették volna, ha lenne elég tesztvizsgálat. Akkor esetleg el lehetett volna őket idejében különíteni másoktól, hogy nem fertőzzenek tovább senkit és elkezdhessenek gyógyulni…

Nem érdekel a napi statisztikák bejelentése, nem érdekel hány ember ellen indítottak eljárást rémhírterjesztés miatt, nem érdekel, hogyan tették tönkre egyetlen meggondolatlan intézkedéssel a hazai áruszállítást, engem az érdekelne, hogy mit tesznek a megelőzés, a válság eddig káros hatásainak egészségügyi és gazdasági elhárítása végett. Már régen ott kellene lennie minden postaládában, mit kell tenni, hogyan kell védekezni, hova kell(ene) fordulni a betegség megelőzése, illetve jelentkezése esetén. Tudom, ez nem annyira izgalmas, mint konzultációs kérdőívet hazudni, de a pénz megvan rá, kérjék el Rogántól. Ott kellene lennie minden postaládában az ingyenes maszkoknak, és látni kellene, ahogy folyamatosan fertőtlenítik az utcákat, épületeket. Ha választási krumplira és hagymára volt pénz, erre hogy-hogy nincs? De nem, nálunk ehelyett piacokat nyitnak ki újra, mert fontos a helyi gazduramnak, ahelyett, hogy segítenének megszervezni a mostani helyzetnek megfelelő házhoz szállítást a termelőknek. Nem, nálunk azt merik fapofával bejelenteni, hogy sajnos, nem tudnak mit tenni az elszabaduló maszkárakkal, mert a kereskedők egyre drágábban szerzik be. Tényleg? A türk és kínai barátainktól kapott olcsó maszkot? A karót nyelt kakadu „fürkészei és portyázói” mást sem csinálnak a hírek szerint, csak maszkok és fertőtlenítők után repkednek a világban, s olyan sok érkezik, hogy még a szentéletű és szerény miniszterelnöknek is be kell ugrani pakolni, de az orvosoknak, ápolóknak, boltosoknak még sem jut.

Ez mégis, hogy van? Ja, hogy a rezsicsökkentés idején nem voltak ilyen fenntartásaik a piaci árakkal, sőt ők egyenesen megállították a határon az energiaárakat, ugye? És amikor azok csökkentek, akkor sem csökkent nálunk.

Érdekes.

Nincs munka nélküli ajándékpénz? Aha, értem én, mindenre felhatalmazott Viktorunk: ez azt jelenti, hogy senkinek semmit, csak Tiborcznak 2000 millió forint kikötőre, 2 épület ingyen Mariskának, 29 meg az egyházaknak, dafke újraindítjuk a Liget projektet, no meg gyorsan lezavarunk néhány közbeszerzést Lölönek okosba’. Ja, és megtiltjuk az átoperáltak nemváltását. Azt a mindenit! Egyből hogy megállt ezektől az intézkedésektől a járvány terjedése!

Láttátok feleim, szümtükkel??

Munka nélkül nincs ajándékpénz? Ne mondd! Miközben minden országban segítenek a munkájukat elvesztőknek, a vállalkozásoknak, nálunk kiáll a focimeccsek luxusgépen repkedő, szerény és puritán szotyisztárja és a képünkbe nyomja, hogy nincs segítség, mert az szerinte igazságtalan lenne. Aki elveszti a munkáját, keressen magának másikat.

Nem mondod, Okoska? Hát, sokat segítettél rajtunk, de tényleg.

A hívek meg még mindig azzal érvelnek, hogy bezzeg máshol is van rendeleti kormányzás, mégsem diktatúra. Igen, van. Csakhogy, azokban az országokban rögzítik, hogy mire terjedhet ki (egészségügy, gazdasági mentőcsomagok) és rögzítik(!) annak végső határidejét is. De persze, aki ezt a két „apróságot” nem akarja meghallani és megérteni, annak hiába magyarázunk. A hittel szemben mit érnek az észérvek?

A lényeg, hogy a járvány ideje alatt a lopás és pökhendi kioktatás zavartalanul működik. Ezt ugyanis sokkal könnyebb, mint válságot kezelni, mert ahhoz más dolgokat kellene előtérbe helyezni. Mondjuk az embereket. De nekem néha már az is elég lenne, ha nem lopnának és nem hazudnának.