Ausztria nyitott határokkal várja a turistákat

Újra lehetséges a turisztikai célú beutazás Ausztriába. A biztonságos országokból, köztük hazánkból is regsztrációs és karanténkötelezettség nélkül lehet belépni Ausztriába. Ez a legtöbb európai és néhány más országra is érvényes. A feltétel: az elmúlt 10 napban kizárólag ezekben az országokban vagy Ausztriában tartózkodott a belépni szándékozó.

A belépéshez továbbra is szükség van negatív koronavírus-tesztre, érvényes védőoltási vagy gyógyulási igazolásra (3G-szabály). Konkrétan ez azt jelenti, hogy ellenőrzés esetén orvosi igazolást, vizsgálati eredményt, oltási igazolást/útlevelet vagy hivatalos/orvosi gyógyulási igazolást kell bemutatni német vagy angol nyelven. – Ha nincs az utasnál az említett dokumentumok egyike sem, akkor 24 órán belül PCR- vagy antigénvizsgálatot kell végeztetnie Ausztriában.

A 3G-szabály: a karantén nélküli beutazáshoz tehát e három igazolás egyikére van szükség: az Osztrák Egészségügyi Minisztérium honlapjáról letölthető az a formanyomtatvány (angol vagy német nyelvű), amelyen mindhárom eset fel van tüntetve, és az orvos meg tudja jelölni, melyiket igazolja (negatív teszteredmény, oltás vagy fertőzésből való felgyógyulás).

Negatív teszt (Getestet): 72 óránál nem régebbi PCR-tesztre vagy 48 óránál nem régebbi antigéntesztre van szükség. A 10 évesnél fiatalabb gyermekeknek nincs szükségük tesztre. A tesztet egy erre felhatalmazott szervnek kell megerősítenie. Az otthoni öntesztek nem érvényesek a beutazáshoz.

Oltás (Geimpft): az oltás az első részoltást követő 22. naptól érvényes, az oltás időpontjától számított legfeljebb 3 hónapig. A második részoltás után az érvényesség további 6 hónappal meghosszabbodik. Ez azt jelenti, hogy az érvényesség időtartama összesen 9 hónap, az első részoltás időpontjától számítva. A csak egy oltást igénylő vakcinák esetében az oltás a 22. naptól érvényes, az oltás időpontjától számított legfeljebb 9 hónapig.

Nemzetközi oltási bizonyítvány igényelhető itt: Budapest Főváros Kormányhivatala Nemzetközi Oltóhely.

Gyógyult státusz (Genesen): A koronavírus-fertőzés átvészelése a gyógyulástól számított hat hónapig jogosít belépésre. A semlegesítő antitestek számának bizonyítása a vizsgálat időpontjától számított három hónapig érvényes.

Június 10-től az itt felsorolt országok esetében nem szükséges a beutazáshoz előzetes regisztráció (Pre-Travel-Clearance/Utazás előtti engedély). (További információ az utazás előtti engedélyről. A beutazáshoz szükséges nyomtatványt ezen az oldalon tudja kitölteni.) Ugyanakkor a belépéshez továbbra is szükség van negatív koronavírus-tesztre, érvényes védőoltásra vagy gyógyulási igazolásra (3G-szabály). Ha a tesztet a határátlépés utáni 24 órán belül kívánja elvégeztetni, továbbra is fennáll az előzetes regisztrációs kötelezettség.

Egyéb országokból történő érkezés esetén a határátlépéskor továbbra is be kell tudni mutatni a regisztráció visszaigazolását elektronikusan vagy nyomtatott formában.

Ez alól kivételt képeznek az előre nem látható, nem halasztható, különösen figyelembe veendő okok családi körben, az átszálló utasok és az egyéb egyedi esetek. A regisztrált adatokat a beutazást követően 28 napon belül törlik.