Ausztriai körkép a korona alatt

(Kovács Balázs, Bécs) Nyugati szomszédunknál a magyarországinál két héttel előtt kezdődött a járvány, így ott kéthetes tapasztalattal előrébb tartanak.

A bécsi székhelyű GD Consulting igyekszik első kézből összegyűjteni a magyar turisztikai szakma számára fontos információkat, amelyekről a honlapján folyamatosan tájékoztatást nyújt. Az osztrák állami gazdaságmentő csomag turisztikai intézkedéseiről ITT olvashatnak bővebben az érdeklődők.

Április 1. (szerda) Drámai ütemben, a második világháború óta nem látott mértékben nő a munkanélküliek száma Ausztriában. Márciusban, pár hét leforgása alatt 50 százalékot meghaladó mértékben nőtt a munkanélküliként regisztráltak száma, amely jelenleg 563 ezer fő. A legtöbben – mintegy 61 ezren – korábban a vendéglátás területén dolgoztak. Az osztrák munkanélküliségi ráta az egy hónappal ezelőtti 4,7 százalékról 12,2 százalékra nőtt.

A burgenlandi gazdasági kamara kezdeményezi a turisztikai hozzájárulás eltörlését a tartományban, amelyet egyébként a turizmus területén tevékenykedő vállalkozásoknak kell fizetniük.

Az osztrák konferencia- és szállodaipar teljesen összeomlott. A legtöbben szeptember, október előtt nem is reménykednek az újrakezdésben. Partnereiket arra kérik, hogy ha eljön majd az alkalmas idő, rendezvényeiket Ausztriában tartsák.

Bécs kiürült.

Jóllehet, a szállodák a kijárási korlátozások miatt amúgy is üresen állnak, a szövetségi egészségügyi miniszter a napokban bejelentette, hogy ezentúl a kereskedelmi szálláshelyek sem tarthatnak nyitva. Kivétel a kritikus ágazatban dolgozók elszállásolása. 

Ma reggel 7 órakor 10 185 volt az Ausztriában koronavírus fertőzéssel nyilvántartott betegek száma. A megbetegedések üteme folyamatosan lassul, a múlt hét péntek óta egy számjegyű az új megbetegedések számának az aránya az összes regisztrált fertőzötthöz képest.

Április 1-jétől osztják az élelmiszerüzletekben a szájmaszkokat, amelynek viselése kötelező. A maszkviselés fokozatos kiterjesztése várható.

Március 18-tól karantén van érvényben Salzburg tartományban Gastainertal, Großarltal és Flachau településeken, ahol a kijárási tilalmat megerősítik és fenntartják. Április 1-jétől a vesztegzárat kiterjesztették a tartomány további három településre: Altenmarkt, Zell am See és Saalbach.