Az EU 2,2 millió euróval támogatja a média szabadságát és sokszínűségét

Az Európai Bizottság védelmezi és előmozdítja a véleménynyilvánítás szabadságát, a minőségi újságírást és a határokon átívelő együttműködést. Ennek a törekvésnek a jegyében az Európai Unió 2,2 millió eurót ad a tömegtájékoztatás szabadságát és sokszínűségét szolgáló három, kísérleti kezdeményezés megvalósítására. Ezzel azt kívánja segíteni az EU, hogy az eddiginél nagyobb teret nyerjen a minőségi újságírás, továbbá elmélyüljön a médiaszakemberek és a médiatanácsok között a határokon átívelő együttműködés. A támogatás kedvezményezettei:
 

  • Csereprogram a média fiatal tehetségei számára” (költségvetés: 1 200 000 euró, azaz 380 millió forint): a projekt célja, hogy előmozdítsa a fiatal médiaszakemberek mobilitását, és megkönnyítse a fiatal médiaszakemberek és a médiaorgánumok közötti, határokon átívelő együttműködést.
  •  Gyakornoki lehetőségek a kisebbségi nyelvi média számára” (költségvetés: 500 000 euró, azaz 160 millió forint): a projekt révén a kisebbségi nyelvű médiaorgánumoknál dolgozó médiaszakemberek Európa-szerte lehetőséget kapnak arra, hogy gyakornokként szakmai tapasztalatot szerezzenek vezető európai médiavállalatoknál. 
  • „Médiatanácsok a digitális korban (költségvetés: 500 000 euró, azaz 160 millió forint) a projekt célja a média önszabályozó szervei által folytatott tevékenységek tanulmányozása és feltérképezése az Európai Unióban. A kísérleti projekt ezenfelül olyan platform kialakítását is elő kívánja segíteni, mely megkönnyíti, hogy ezek az önszabályozó szervek együttműködjenek egymással és alkalmazkodjanak az online világban jelentkező igényekhez, követelményekhez.

Az Európai Bizottság által ma közzétett pályázati felhívásokra április 17-ig lehet jelentkezni.