Az EU-ban Magyarországon a legnagyobb, 25%-os az infláció 

A KSH néhány napja 24,5 százalékot mért, az Eurostat friss jelentése már 25 százalékra teszi a hazai infláció mértékét. Ez azért is figyelemre méltó adat, mert a kormány szerinti „szankciós infláció” uniós átlaga 10,4, az eurózóna átlaga pedig 9,2 százalék volt tavaly decemberben. (A nyitó képhez: zöldség-gyümölcskínálat a pesti, Hunyadi téri vásárcsarnokban; foto: Róka László MTI/MTVA)

Az Eurostat frissen közzétett adatai szerint az Európai Unióban átlagosan 10,4% volt a drágulás mértéke tavaly decemberben, szemben a novemberi 11,1%-kal (és az egy évvel azelőtti 5,3%-kal). Az euróövezet éves inflációs rátája 2022 decemberében 9,2% volt, szemben a novemberi 10,1%-kal (egy évvel előtte még 5 % volt).

A legalacsonyabb éves inflációs rátát Spanyolországban (5,5%), Luxemburgban (6,2%) és Franciaországban (6,7%) regisztrálták. Az Európai Unióban Magyarországé az a kétes dicsőség, hogy itt a legmagasabb az infláció (25%), a második helyezett Lettország (20,7%), majd Litvánia következik (20,0%). Az Euronews jelentése szerint

Az EU statisztikai hivatala szerint novemberhez képest az éves infláció 22 tagállamban csökkent, kettőben változatlan maradt, háromban pedig emelkedett.

Decemberben főként az élelmiszerek, az alkohol és a dohányáruk járultak hozzá az euróövezet éves inflációs rátájához, amit az energia, a szolgáltatások és a nem energetikai ipari termékek követnek.

Némiképp eltérő mérési módszertana miatt a KSH néhány napja 24,5 százalékban állapította meg a hazai drágulás mértékét. Ám ez is a legrosszabb adat az Európai Unióban, és 27 éves mélypont a magyarok számára. Miközben az EU országainak jórészében megállt az árak emelkedése, itthon tovább romlott a helyzet, aminek oka valószínűleg elsősorban a benzinársapka kivezetése.

A magyar kormány a mai napig azt kommunikálja, hogy „Brüsszel az oka” a fogyasztói árak ilyen drámai növekedésének (a „szankciós inflációnak”). Holott az Nemzetközi Valutaalap küldöttsége már tavaly novemberben megállapította: nemcsak külső „sokkok”, hanem az Orbán-kormány „laza fiskális politikája” is okolható a magas inflációért.

Orbán Viktor épp tegnap üzente az EU-nak, hogy „a brüsszeli szankciók tovább súlyosbítják az európai energiaválság hatásait. Magyarországon rezsivédelmi költségvetéssel védjük a magyar családokat az energiaárak emelkedésétől. Ezen dolgozunk a mai kormányülésen is”.

A jövő év első felében is kitart a magas infláció Magyarországon; 24,5 százalékos volt az éves infláció decemberben Magyarországon; Az eurózónában már egyszámjegyű az infláció az energiaárak csökkenése miatt