Az Európai Néppártnak túl kéne adnia a Horthy-örökségre építő Orbánon

Manfred Weber szokás szerint nem akarja észrevenni, hogy mit művel Magyarországon Orbán Viktor, közben bizonygatja, hogy ő bizony a populizmus ellen van. Nem biztos, hogy Macron helyesen cselekszik, amikor nyíltan felveszi a kesztyűt Salvinival és Orbánnal szemben, mert így csak egységbe tömöríti az amúgy megosztott demagógokat. A pofátlanság csúcsa: a magyar kormány segített megszökni Gruevszkinak, majd segítséget ajánlott Szkopjénak a határok hatékonyabb védelméhez. 

A Bizottság elnöke kezdeményezte, hogy az Európai Néppárt zárja ki a Fideszt, de hiába – írja a Die Welt. A konzervatív politikus azzal indokolta lépését, hogy az EPP alapértékeit immár nem lehet összeegyeztetni a magyar párt politikájával, ám a pártcsalád elutasította a javaslatot. Juncker ugyanakkor az interjúban óvta a nagy pártokat attól, hogy másolják a populistákat. Nagy hibának minősítette, hogy a hagyományos erők soraiban egyre többen nyakló nélkül majmolják a demagógokat. Mert aki a populisták után fut, azt az emberek csupán hátulról látják – emelte ki. Hozzátette, hogy nem szabad engedni a populizmusnak; világossá kell tenni, hogy hangos ugyan, de semmiféle megoldási javaslata nincsen korunk fő bajaira.

Juncker kitért arra, hogy Románia aligha lesz képes megfelelően ellátni az EU soros elnöki tisztségét, mert még nem fogta fel teljesen, hogy miről van is szó. A körültekintő cselekvéshez ugyanis szükséges, hogy a többieket meghallgassuk. Utána pedig kell hozzá a szilárd akarat is, hogy a saját ügyeket hátrébb soroljuk. Ám az elnök szerint éppen itt van a hiba. Azon kívül az ország belülről annyira megosztott, hogy nem képes egységesen fellépni.

A német szociáldemokraták EP-csoportja Manfred Webert támadja, amiért az a Fidesz szavazataira is számít, hogy Juncker utódja lehessen a Bizottság elnöki székében – írja a Der Spiegel. A frakció vezetője a konzervatív politikushoz intézett levélben azt kérdezi, mikor szabadul meg végre a pártcsalád Orbán Viktortól?  Az üzenet hangsúlyozza, hogy az SPD képviselői a legnagyobb aggodalommal követik nyomon a magyarországi fejleményeket, így a kisebbségek, valamint a menekültek jogainak megsértését, és a korrupciót. Közben a CDU azon van, hogy Weber az uniópártok közös jelöltje legyen. A kereszténydemokraták elnöksége a jövő hónap közepén terjeszti elő ez irányú javaslatát. Ebben nagy szerepet játszik, hogy a CSU politikusa szakított a bajor párt eddigi irányvonalával és nem bírálja az EU-t. Azon kívül már elnyerte az EPP támogatását. Ennek következménye az is, hogy a német keresztény pártszövetség közös választási programon is gondolkodik.   

Manfred Weber továbbra is kulcsfontosságúnak tartja a közelgő európai választásokat, mert mindenütt jönnek fel a radikálisok, illetve a populisták – írja a Frankfurter Rundschau. Kaczynski kormányozza Lengyelországot, Salvini Olaszországot. Le Pen a felmérésekben veri Macront. Márpedig – mutatott rá az EPP bizottsági elnökjelöltje – a tét az, meg tudnak-e annyira erősödni az EU-ellenes erők, hogy képesek legyenek szétverni jelenlegi formájában az uniót. Magyarország kapcsán a politikus ismét csak azt hangoztatta, hogy a Néppárt az alapjogok ügyében semmiféle engedményt nem tesz. Emlékeztetett arra, hogy ő és sok más kereszténydemokrata törvényhozó megszavazta Strasbourgban a jogállami eljárást az Orbán-kormány ellen.

Macron és Salvini Európa jövőjéért küzd, mármint a két ellentétes sarokban – kezdi cikkét a Financial Times. A liberalizmus és az uniós összefogás hívének, illetve az euro-szkepticizmus szószólójának, a nacionalista jobboldal zászlóvivőjének harca rányomja bélyegét a jövő évi EP-választásra, amely kulcsfontosságúnak ígérkezik. Az olasz belügyminiszter népszerűsége odahaza rögtön megugrott, amint a politikus a költségvetés tervezete ügyében szembefordult Brüsszellel. De EU-ellenes kirohanásai, továbbá a migráció elutasítása folytán ő lett az integráció-ellenes erők kedvence az egész kontinensen, sőt egy formálódó páneurópai nacionalista koalíció összetartó figurája. A francia elnök ezzel szemben a földrészen végigsöprő, régi típusú nacionalizmus elleni bástyaként határozta meg önmagát. Csak éppen odahaza meggyengült. Letta volt olasz kormányfő ugyanakkor azt mondja, hiba volt, hogy Macron felvette a kesztyűt, mert így egységbe tömöríti a populistákat Európa ellen, amikor azok helyből igencsak megosztottak és csak akkor fognak össze, ha van hozzá ellenség.   

Némely előrejelzések szerint a májusi választáson a Liga az eddigi 5 helyett 29 mandátumhoz jut. Jól állnak a Le Pen-féle francia szélsőjobbosok is. A Fidesz várhatóan szintén hozza a megfelelő eredményt, és várhatóan erősödni fog az AfD, valamint a PiS is. Ám egyes elemzések úgy ítélik meg, hogy ezek az erők együttesen csupán 25%-ig jutnak, szemben a mostani 20-szal. Vagyis a nacionalisták és a populisták előreláthatólag nem tudják átvenni az ellenőrzést Strasbourgban, de képesek lesznek megbénítani a Parlament munkáját és beleszólhatnak abba, kik töltsék be az EU-ban a kulcspozíciókat. De nagyon sok függ attól, hogy szövetségre tudnak-e lépni ezek a pártok. Azaz létrejön-e a nacionalista internacionálé.

A gond ott van, hogy a nemzeti érdekek inkább egymás ellen fordítják őket. Salvini kiakadt azon, hogy nem kapott segítséget az illegális bevándorlás ellen, Orbán vagy az Osztrák Szabadságpárt viszont nem volt kapható semmiféle támogatásra. Ugyanakkor Macron még nem tett szinte semmit, hogy összeurópai koalíciót hozzon létre.

Aki meg akarja állítani a jobboldali populizmus nyomulását Európában, annak elsősorban a migrációra kell odafigyelnie – mutat rá a külföldre is sugárzó német közszolgálati rádió, a Deutsche Welle kommentárja. A szerző megállapítja: szemügyre vesszük a helyzetet egynémely tagállamban, azt észleljük, hogy az EU egészen rossz állapotban van. Nyakunkon a Brexit, Macron bajban, az olasz kormány a költségvetés ügyében először teljesen szembeszegült Brüsszellel. A végén beadta ugyan a derekát, de a pimaszság könnyen iskolát teremthet. A magyar és a lengyel vezetés szintén csak akkor enged, amikor az már elkerülhetetlen, de akkor is csak minimális mértékben.

A jobboldali populizmus napjainkban a földrész legerősebb jelensége. A nagy vizsga májusban jön, az előrejelzések értelmében az érintett pártok jócskán megerősödnek majd. Akkor pedig még nehezebb feladat elé kerülnek a józanész és a mérséklet erői. A fő téma mindenütt az ellenőrizetlen bevándorlás, és ez így is marad, amíg a nagy pártok képviselői nem találják meg rá a megfelelő választ. De pontosan itt kell közbeavatkozni, mivel az emberek biztonságra vágynak, mármint hogy az államok és az egész unió ismét kézben tartsa a migrációt.

Füstölögnek a magyarok, mert a szélsőjobbos Fideszhez kapcsolódó Nemzeti Emlékezet Bizottság döntése nyomán eltüntették a Kossuth tér pereméről Nagy Imre szobrátállapítja meg a The New York Times. Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója szerint a lépés része Orbán Viktor tervének, hogy újraélessze az ország jobbos, tekintélyelvű múltját. Azaz vissza akarja állítani a jelképek politikáját, ideértve, hogy a mostani vezetés igyekszik Horthy örökségére építeni. A jobboldali szélsőséges kormányfő az utóbbi nyolc évben nem csupán átfogó demokrácia-ellenes reformokat léptetett életbe, amint azt magas rangú uniós tisztségviselők is megállapították, hanem átalakítja a kulturális életet, a civil társadalmat és az oktatási rendszert is. Miklósi László, a Történelemtanárok Egyesületének elnöke azt mondja, a hatalom Orbánnak tetsző változatot kíván kialakítani a múltról.

A magyar hatóságok elvitették a szovjetellenes hős, Nagy Imre közkedvelt emlékművét az országháza közeléből – tudósít a BBC. Bírálók azzal vádolják Orbán Viktor nacionalista kormányát, hogy az felülvizsgálja az ország történelmét. A politikus 1989-ben – akkor még kommunistaellenes aktivistaként – felszólalt az egykori miniszterelnök újratemetésén. Az utóbbi években azonban szorosabb kapcsolatokat alakított ki a volt KGB-ügynök Putyinnal, aki a szovjet korszakból származó jelképeket állított helyre és sajnálja, hogy összeomlott a Szovjetunió. A pesti Vértanúk terére most olyan szobrot állítanak, amelynek eredetije már ott állt a nácibarát Horthy idején; a kormányzó szította az antiszemitizmust.

Orbán Viktor utasítására, a tiltakozások ellenére már nincs a Vértanúk terén az 56-os forradalom hősének, Nagy Imrének a szobra – tudósít az osztrák Die Presse. Tegnap hajnalban egy nyerges vontató vitte el. A bírálók szerint a kormányfő ki akarja radírozni a történelem adott fejezetét, miközben első nagy közszereplésére csaknem 30 éve éppen a volt miniszterelnök végső búcsúztatása teremtette meg a lehetőséget. Az emlékmű helyére most a Horthy-korszak egyik szobrát állítják vissza – a Tanácsköztársaság áldozatainak tiszteletére. A kormányzó jó 20 éven át, csaknem a náci német uralom végéig irányította az országot, ezért felelős a holokauszt idején történtekért – is. A jelentés idézi a B1 Blog véleményét, amely szerint „az éj leple alatt végrehajtott manőver gyáva tett volt, ellopják a múltunkat, és még le is tagadják”.  

Gondban van a macedón miniszterelnök, mert elődje gyanúsan egyszerű módon kereket tudott oldani az országbólírja a német Frankfurter Allgemeine Zeitung. Így Zaevet jó páran azzal gyanúsítják, hogy a NATO-tagságér rossz kompromisszumokat kötött. Elsődleges célja, hogy végre megszerezze a többséget a Görögországgal kötött névegyezséghez. Az idő sürgeti, mert görög földön februárban választások lesznek. A zászló az Új Demokráciának áll és az aligha fogja törvénybe iktatni a megállapodást. Ezért mondják sokan azt Szkopjéban, hogy ilyen okok miatt tudott minden további nélkül megszökni Gruevszki, hogy azután Magyarország tárt karokkal fogadja.

A macedón Helsinki Bizottság vezetője felfoghatatlannak nevezi, hogy simán átsétálhatott a határon az az ember, aki a felelős a társadalmi traumáért. Aki több kárt okozott az ország demokráciájának, mint bárki más. Ezért a jogvédő titkos paktumot sejt a háttérben.  

Az pedig só a sebre, hogy Magyarország az egész ügy után szakembereket ajánlott fel abból a célból, hogy az eddiginél jobban lehessen őrizni a macedón határokat. Szkopjéban az az általános vélemény, hogy Zaev jobbnak látta, ha elődje eltűnik az országból, semmint hogy politikai okokból elítélt rabként otthon maradjon. Így most sokkal jobban tud arra összpontosítani, hogy Macedónia végre bejusson a NATO-ba.

A nemzetközi sajtószemle elsőként itt jelent meg.