Naponta 2700–2800 repülőgépet irányít a HungaroControl

Fennállása óta először, több mint egymillió repülőgép biztonságos közlekedését segítette 2018-ban a HungaroControl. A társaság azonban nemcsak a légiforgalmi irányításban ért el kiemelkedő eredményeket az idén: újításainak elismeréseként nemzetközi és hazai díjakat is nyert.

A nemzetközi fejlődésnek megfelelően az utóbbi évtizedekben csaknem megtízszereződött a forgalom a hazai légtérben. A folyamatos növekedés által a magyar légiforgalmi irányító társaság az idén jóformán hónapról hónapra döntötte meg eddigi rekordjait, miáltal az év végéig egymilliónál több repülőgép biztonságos közlekedéséről gondoskodott. Ez a páratlanul magas érték tartalmazza a hazánkon átrepülő, a budapesti le- és felszálló forgalmat, a nem ellenőrzött légtérben közlekedő kisgépeket, valamint a Koszovó feletti magas légtérben közlekedő gépeket is.

Az állami vállalat nemzetközi viszonylatban is rendkívül eredményesen szerepelt fejlesztéseivel. Márciusban a távoli toronyirányítás projektjéért kapott Jane’s Award-ot a madridi World Air Traffic Management Congress világkiállításon, itthon pedig a Minőség és Innováció Díjat. A dubaji Airport Show-n új forgalomszervezési koncepciójával, a szabad légtér-használattal (HUFRA – Hungarian Free Route) nyerte el az Innovation Award 2018 elismerést. A szabad légtérhasználatnak köszönhetően – amely komplexebb irányítói munkát is kíván – a repülőgépek a lehető legrövidebb úton repülhetnek át a magyar légtéren, ezáltal pedig nemcsak az üzemanyag-fogyasztásuk csökken, hanem tetemes mértékű káros anyagtól kímélik meg környezetünket.

A társaság célja, hogy a pilóta nélküli légi járművekhez, azaz a drónokhoz kapcsolódó iparágban kiemelkedő és megkerülhetetlen szereplővé váljék. Evégett az idén a hazai érintettek bevonásával nagyszabású szakmai tanácskozást szervezett, ahol a többi között bemutatta a drónrepülések regisztrálására és a repülésekhez használt légterek elkülönítésére alkalmas UTM-portál első verzióját, a mydronespace.hu-t, illetve a MyDroneSpace telefonos alkalmazást.