Látványosan romlik a pénzünk – Mennyit ér 25 millió forint az ingatlanpiacon?

Egyedülállók, fiatal párok, az életüket újrakezdők körében népszerűek a 25 millió forintért kínált lakások. Nagy is irántuk a kereslet: Budapesten és a régió-központokban kis és a centrumtól távolabbi ingatlanokat lehet ennyiből vásárolni. Az Otthon Centrum közvetítésével létrejött adásvétel rekordere egy 100 négyzetméteres, jó állapotú családi ház volt.

Azt, hogy mit lehet vásárolni 25 millió forintból, alapvetően meghatározza az ingatlan mérete, állapota és fekvése. Nem célszerű palotáról, kastélyról álmodozni akkor, ha huszonötmillió forint van a vevőjelölt kezében-zsebében, miközben nagy a kereslet az ennyiért elérhető ingatlanok iránt a piacon. Ennyiért jelenleg 33 négyzetméteres új építésű, vagy 44 négyzetméteres, használt, tégla-, vagy 62 négyzetméteres társasházi panellakás, mi több 99 négyzetméteres családi ház vásárolható.

Természetesen nem mindegy, hogy hol van az ingatlan: a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban jellemzően az átlagnál kisebb alapterületű lakás jöhet szóba; a kis településeken a felsorolt átlagértékeknél nagyobb méretű lakóingatlan is megvehető ennyiéért.

Elsősorban az egyedülállók, a fiatal párok, illetve az önálló életüket újrakezdők körében népszerűek a huszonötmillió forintért kínált lakások. A jellemzően egy-két szobások méretük miatt aligha alkalmasak egy nagyobb család igényeinek kiszolgálására.

A vételárat minden esetben eleve meghatározza az ingatlan mérete, állapota és fekvése, ekként 25 millió forintért – a fővárosi átlagos négyzetméterárakat figyelembe véve – legföljebb 37 négyzetméteres tégla- vagy 46 négyzetméteres panellakást lehetett az idén eddig vásárolni. Kerületenként azonban nagy az eltérés. Budán ennyi pénz csupán egy 30 négyzetméteres garzonra elég, a pesti belvárosban is csak 33 négyzetméterre; a külső pesti kerületekben viszont már 42 négyzetméteres, akár másfél szobás lakásra is. A népszerű kerületek panelházaiban 40-42, a külső pesti kerületekben 49 négyzetméteres lakást lehet kapni 25 millióért.

Vidéken jóval megfizethetőbbek a lakóingatlanok. A legnagyobb városokban a budapestinél kétszer nagyobb méretű lakás is vásárolható ennyiért (az átlagos négyzetméterárak alapján 65 négyzetméteres), a kisebb, megyei jogú városokban pedig még ennél is nagyobb, 75 négyzetméteres téglalakás.

A nagyobb vidéki városokban ennyiért megvehető panelek már egy átlagos családot is kiszolgálnak, a kisebb városokban inkább ezek szűkös kínálata okoz gondot. A régió-központokban az átlagos eladási négyzetméterár alapján 72, a kisebb városokban 86 négyzetméteres lakás kapható 25 millió forintért. A fővárosi agglomerációban 50 négyzetméteres tégla- vagy 53 négyzetméteres panellakást lehetett vásárolni idén eddig ennyiért.

Érdekesség, hogy a kisebb lakások magasabb fajlagos áron kelnek el, mint a nagyobbak. A fővárosban 25 millió forint csak szerény lakásra elegendő. Leginkább a külső pesti kerületekben volt érzékelhető a mozgás téglalakások piacán; a panellakások esetében akár Buda olcsóbb lakótelepein is lehetett ekkora összegből kis lakást vásárolni. Nevezetesen: 25 millió forint elég volt arra, hogy Budapest XVII. kerületében egy 58 négyzetméteres, háromszobás (!), jó állapotú panelt vásároljon a vevő. Aki a pesti belvárosban szeretne ennyiért egy kis lakást venni, általában megtehette, bár a kínálat igen szűkös. Például a VII. kerületben, a Keleti pályaudvar közelében egy szobás, 31 négyzetméteres, felújított lakást vettek ennyiért. A budai oldalon, Békásmegyer Duna felőli oldalán közepes állapotú, kétszobás, 51 négyzetméteres panellakás kelt el ugyanennyiért.

Debrecenben kicsivel nagyobb, 55 négyzetméteres, kétszobás, távfűtéses téglalakás értékesítettek ennyiért. Az adásvételek rekordere (a nagyobb városok közül) ebben az ágazatban egy pécsi ingatlan volt: 25 millió forintért cserélt gazdát egy 100 négyzetméteres, jó állapotú családi ház – igaz, távol a városközponttól, kevésbé keresett városrészben.