Életérzéshez keresik a lakást

Mi szabja meg, hogy milyen stílusú lesz egy újépítésű ingatlan? Leginkább a beruházó szándéka, kisebb mértékben a vásárlói igény és a településképi szabályok. Sőt az amerikai tévésorozatok is hatással vannak rá – mondja az ingatlanközvetítő, aki szerint az engedélyeztetés rugalmas, és mindig vannak egyedi stílusirányzatok, amelyek akár évtizedekre meghatározzák egy új építésű lakóterület képét. (A kép forrása: https://www.immobilienscout24.de)

Loft-lakások. (A kép forrása: Wohnimmobilien-Team der VALOGIS Immobilien AG)

Az új lakások piacán nagyjából évtizedenként váltják egymást a stílusok. A kilencvenes évek eltéveszthetetlen mintázatait az ezredfordulót követően a mediterrán stílus váltotta. Ez volt az okker házfalú, kisablakos, termésköves, terrakotta féltetős és pergolás házak kora. Ezután a loftoknak is volt egy sikertelen időszaka, majd a mostani átadási hullámban megérkeztek a letisztult vonalvezetésű, skandináv jegyeket felvonultató, hideg színválasztással jellemzett modern stílusú ingatlanok. Könnyű felismerni őket az óriási, padlótól tetőig tartó saroküveg-felületeikről.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy kizárólag egy stílus hódítana, de például a mediterrán ma már inkább a vidéki nagyvárosok agglomerációjában terjed – ismerteti tapasztalatait a tudósítónk által megkérdezett szakember. Több oka is van, hogy amerikai mintájú loftlakások alig vannak a magyar piacon. Részben azért, mert kevés a kialakításukra alkalmas ingatlan, egykori ipari üzem, raktár. Másrészt a válság elején, mikor kezdett elterjedni a stílus, a beruházók idehaza inkább piacképesebb ingatlanokat építettek. De legfontosabb, hogy győzött a praktikum a vásárlók körében, a loftlakások fenntartása ugyanis meglehetősen drága.

Ami a mostani ingatlankínálatot illeti: alapvetően különbséget kell tenni a családi házak, a kevés lakásos sorházak és társasházak, valamint a soklakásos lakóparkok között. Utóbbiaknál nincs nagy játéktér, az épületszerkezet a letisztult vonalvezetésű modern formáknak kedvez. A néhány lakásos társasházak esetében beszélhetünk leginkább divatirányzatról, ezek a jellemzően egy-másfél év alatt felépülő ingatlanok követik igazán az aktuális irányzatokat. A beruházók a modern stílus mellett egyediségre is törekednek, leginkább a közösségi tereken; előfordult, hogy a beruházó vidékről hozott cseresznyefákkal alakított ki japánkertet.

Penthouse-otthonok az auszriai Wörthi-tónál (a kép forrása: www.masterhomes.net)

Más a helyzet az egyedi építésű új családi házak építésében, ahol a fantáziának csak a tervezői kötöttségek és a településképi előírások szabnak határt. Az ingatlanközvetítői kínálatban a legfeljebb néhány éves házak között például arab–mór, rusztikus, vagy amerikai közép-nyugati stílusú lakóházzal is találkozhatnak az érdeklődők. A szakértő tapasztalata szerint nagy hatással vannak a vásárlói ízlésre az aktuális amerikai tévésorozatok is. Főleg a penthouseok vásárlóira jellemző, hogy sokszor nem is ingatlant, hanem a tévéből ismert életérzést szeretnék megvásárolni a lakással.