Salgótarjánt is elérte az ingatlanár-hullám

Nógrád megye és székhelye, Salgótarján talán az egyetlen nagyváros volt, ahol a múlt években estek az árak az ingatlanpiacon. Még mindig olcsók a lakások, ám – a jelek szerint – az országos ingatlanár-növekedés már a magyar–szlovák határ menti, a fővárostól nem messzi, természeti adottságokban gazdag térséget is elérte.

A tavalyi három negyedév (január 1.–szeptember 30.) forgalmi adatait feldolgozó OTP lakóingatlan-értéktérkép szerint a salgótarjáni ingatlanárak – hosszú idő után először – emelkedni kezdtek. A megyeszékhelyek sorában még mindig szembetűnően alacsony a növekedés, ám a 10 százalékot közelítő arány így is látványos változás a tavalyi mínusz 2 százalékhoz mérten. A lakások négyzetméter-átlagára még mindig Salgótarjánban a legalacsonyabb az országban, nem éri el a 100 ezer forintot, és ez meglehetősen csábító az ingatlanbefektetők számára.

Az árnövekedésben nagy a különbség a salgótarjáni belvárosi otthonok (+20–30 százalék) és a panelházi lakások (+5 százalék) áremelkedése között. A látványos eltérés oka: Salgótarjánban még nem kezdődött meg a nagyszabású panelkorszerűsítési program. Kevés az új lakás, bár a befektetők kezdik föllelni a lehetőséget a városban. A megyeszékhelyre – elsősorban a kedvező árak miatt – egyre többen költöznek be, sőt, a Pest megyei agglomeráció drágulása miatt megjelentek a nógrádi székhelyről ingázók is. Sok befektető vásárolnak ott lakást a bérbeadásból vagy áremelkedésből fakadó haszon reményében. 

Salgótarjánon kívül Nógrád megye más települései is egyre népszerűbbek, Balassagyarmat ingatlanpiaca szintén élénkülni látszik. A táj szépsége sokakat megfog, jellemző, hogy a városi környezetből kiszabadulni vágyók felújítandó parasztházakat vesznek és újjá varázsolják őket. Különösen népszerű Bánk (a képen tavi részlet) és Hollókő környéke, ahol egyre nehezebben található jó vételnek számító ingatlan.