Nem fogy az új iPhone X – itthon aranyáron kínálják

A december végén elterjedt hírt, amely szerint az Apple nagymértékben csökkenti a legújabb készülékének a kibocsátását, mostanra egy sor külföldi forrás is megerősítette. (Forrás: https://www.phonebox.hu; kép: cnbc.com)

Bár a nagy mobiltelefon-gyártók (sorrendben az Apple, a Samsung és a Huawei) eladási statisztikái szerint a múlt karácsonyi időszakban is a „megkezdett alma” adta el a legtöbb készüléket, csakhogy korántsem a várakozásoknak megfelelő összetételben.

A friss statisztika szerint – eltérően az esztendővel azelőttitől – nem a legújabb készülékük keltek el a legnagyobb számban. A rekordot az Apple iPhone 7-e tartja, ami megerősíti a Bloomberg-információt: az Apple 35 millióról 25 millió készülékre csökkentette a 2018. első negyedévi eladási tervét.

A tavalyhoz képest gyenge teljesítmény oka az iPhone X csillagászati ára, továbbá a korántsem tökéletes, elhamarkodottan közzé tett FaceID iránti bizalmatlanság. Pusztán tájékoztatásul: ma Magyarországon a legdrágább az új iPhone X! A legkisebb (64 Gb) tárhellyel szerelt modell 380 ezer, a 256 Gb-os kártyafüggetlen készülék pedig 437 ezer forintba kerül. (Köztes kapacitású csúcskészüléket nem kínál a gyártó, hogy ezzel is a drága termék megvásárlását sugallja a vásárlóknak.

Az idei eladásokra várhatóan további kedvezőtlen hatással lesz a nemrég kipattant botrány, amely szerint az Apple (saját bevallása szerint) korlátozza a régebbi készülékeinek a teljesítményét – az eredeti akkumulátor-üzemidő megtartása végett.