Folytatódik a pezsdülés az ingatlanpiacon

Az ingatlanágazat valamennyi szereplője kedvező az eddiginél is több adásvétellel és ezzel együtt emelkedő ingatlanárakkal számol az idén. Hol vásároljanak a reménybeli tulajdonosok, befektetők, mire ügyeljenek, mennyit alkudhatnak az árakból? A Duna House szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb szempontokat és kockázatokat, amelyek alapján eladó és vevő megfontoltan dönthet.

Az lakóingatlan-piac kiemelkedő éve volt a 2017.: folytatódott a 2014 óta tartó kilábalás. Az ingatlanárak 12% környéki emelkedése mellett a múlt nyolc év legtöbb adás-vételével zárhatott a piac. A Duna House becslése szerint tavaly kereken 150 ezer tranzakció valósult meg, az idén még többel számol a piac.

Az árakat tekintve: folyamatos a növekedés. A dinamikus ingatlandrágulás mindenekelőtt Budapesten látványos: 2017 második felében is a fővárosban voltak legmagasabbak a négyzetméterárak. Használt téglalakások esetében az átlag 514 ezer forint volt, ám az egyik legdrágábbnak számító pesti V. kerületben az átlagérték 788 ezer forinttal tetőzött. A magas árak miatt érezhetően lanyhult a kereslet, és az adás-vételi szerződés megírására is tovább kellett várni, mint akár esztendővel előtte is.

A drágulás a fővároson kívül is érezhető. Veszprém megye átlagértékei voltak a legkiemelkedőbbek, ahonnan 367 ezer forint átlagos négyzetméterárat, és 21 millió forint ingatlanárat jelentettek. A legolcsóbban Békés megyében kínálták a téglaépítésű lakásokat: átlagosan 155 ezer forintot kértek egy négyzetméteréért.

Várhatóan az idén is vonzó lesz az ingatlanbefektetés, ami szakértők szerint csak fűti a piacot. Az alacsony kamat, a növekvő munkabérek és a minden eddiginél kedvezőbb hitelkínálat következménye az áremelkedés. A következő két-három évben elérheti az 5–10 százalékot. Az ingatlanhoz szorosan kapcsolódó hitelpiacon akár 20–25 százalékos növekedéssel is kalkulálhatnak a lakáscélú hitelállomány kezelői.

Az idén várhatóan – a széles kínálatnak köszönhetően – látványosan megnő a kereslet az új építésű lakások iránt. Még akkor is, ha az építőipari-szakipari munkaerőhiány miatt meghosszabbodnak a kiviteli határidők. Ezért javasolhat, hogy azok, akik sürgősen szeretnének lakást vásárolni, azok az átadás előtti kínálatból válogassanak.

Érdekesség: az új építésű ingatlanok környékén a használt lakások ára az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedik, ami a befektetőknek kedvezhet, ha idejében lépnek.

A panellakások iránt érdeklődőknek számolniuk kell azzal, hogy az ilyen otthonokat kínálók ragaszkodnak a leghatározottabban a kimondott, meghirdetett árakhoz. Tavaly decemberben átlagosan legföljebb 2 százalékot lehetett alkudni a fővárosi panelek árából; a vidéki házak esetében az ügyesebbek akár 7 százalékos csökkentést is elértek. – Országosan az idén 4–5 százalék körüli alkuval érdemes/lehet számolni adásvételkor.

A gazdaságilag jól teljesítő térségek (pl. Győr–Moson–Sopron megye), a közepesnél nagyobb városok, a megyeszékhelyek ingatlanpiacán várható az átlagosnál élénkebb piac az eladást és a vásárlást tekintve egyaránt. Az áremelkedés ezeken a területeken jó ideig elmaradt a fővárositól, ám tavaly „észbe kaptak” az eladók, akik az idén sem felejtik el, hogy ingatlannal jó pénzhez juthatnak.

Tapasztalat szerint (néhány kivételtől eltekintve) a városokban meglehetősen szűkös az áruba bocsátható új építésű ingatlanok kínálata. Aki viszont türelmesen keresgél (és a szerencse is társa), az viszonylag könnyen és rövid idő alatt találhat jó állapotú használt lakást, családi házat.  

Az ingatlanjukat áruba bocsátók jó ideig örülhettek a pörgő piacnak, miáltal folyamatosan csökkent az átlagos értékesítési idő. Az árak emelkedésével és a helyenként tömegesen épülő lakások áruba bocsátásával a folyamat érezhetően lassul, így az eladóknak javasolható a türelem. Szakértők szerint kedvezőtlen hatással lehet az értékesítésre a túlbecsült kezdő ár. Ha az eladó bizonytalan az ingatlanja értékének a megállapításában, célszerű, ha értékbecslő segítségét kéri.

Még valamit: aki befektetőként nem szeretne a lakáspiac várható hozamaiból kimaradni, viszont nincs elegendő pénze önálló ingatlan vásárlására, annak érdemes lakásalapba fektetnie, amely az elemzők szerint az idén is a jól teljesítő alapok közé tartoznak.