Az olcsó mindig drága:  Xerox-kampány a hamisítványok ellen

Szomorú képet fest az európai nyomtatópatron (toner) -piacról az Európai Tonerkazetta és Tintapatron Újragyártók Szövetség (ETIRA) minapi  éves jelentése. Felmérései szerint a kontinensen a jogtiszta kellékanyagokkal szemben egyre keresettebbek a szabadalomsértő, elsősorban a Távol-Keletről érkező termékek.

Ebbe a kategóriába azok a kazetták tartoznak, amelyeket nem a nyomtató gyártója, hanem harmadik fél állít elő és saját márkanév alatt hoz forgalomba, ám külsőre hasonlítanak vagy teljesen megegyeznek az eredetivel. Az Európában évente eladott 120 millió színes, illetve fekete-fehér toner értékesítéséből származó bevétel harmadát (döntően a kelet-európai országokban érzékelhető piaci dömping miatt) ma már a hamisítványok után söprik be a kínaiak.

Azért keresettek és népszerűek, mert olcsók. Nem ritka, hogy a hamis tonerek ára alig harmada az eredeti gyáriakénak. Viszont garanciát nem nyújtanak hozzájuk, így a vásárló sokat kockáztat a megvételükkel. Túl azon, hogy környezetkárosítóak, gyenge minőségűek, helyrehozhatatlan károkat is okozhatnak a nyomtatókban.

A hazai toner-piac sem tér el arányaiban és jellemzőiben a többi uniós, kelet-európai országétól. A Xerox Magyarország szakembereinek tapasztalatai szerint nem csupán a magánszemélyek, hanem a vállalatok is veszik az olcsó, szabadalmi jogokat sértő patronokat. A legtöbben azért választják az illegális forrásból beszerzett hamis termékeket, mert a piaci árnál jóval olcsóbban juthatnak hozzájuk. Azzal viszont a legtöbbször senki sem számol a vásárlók közül, hogy a klónkazetták jóval gyakrabban romlanak el, mint az eredetiek. A nyomtató-alkatrészek elszennyeződésével, károsodásával összefüggő javítások pedig nagyon sokba kerülhetnek, mi több, előfordulhat, hogy a klónkazetta használhatatlanná teszi a drága nyomtatót, ezért újat kell venni helyette.

A Xerox Magyarország felvilágosítással, oktatással, szakképzéssel küzd a jogtiszta tonereket forgalmazó magyar vállalkozásokat ellehetetlenítő hamisítványok ellen. Folyamatosan teszteli a piacon elérhető klónokat, hamisítványokat, és minden esetben megteszi a szükséges jogi lépéseket a károkozás megfékezése végett. Akcióikkal az árak iránt érzékeny vásárlókat érdekeltté teszi abban, hogy az eredetit válasszák a silány utánzatok helyett. A legfrissebb kampány: az eredeti, visszaszolgáltatott üres Xerox toner-kazetták után a cég 500 forinttal olcsóbban adja az új terméket. Ezzel egyúttal a környezetet is védi szerfölött szennyező hamisítványoktól.

(A szerk. megj.: a fentieket megerősítheti szerkesztőségünk, miután a nyomtató festékkazettákat és tonereket forgalmazó egyik cég ajánlására munkatársunk hajlott a meggyőző szóra, és néhány héttel ezelőtt klón festékazettákat vásárolt az egyik nyomtatóba. A [felhetően kínai] termék már a kibontásakor – miként mondani szokták – orrán-száján folyatott, csak a szerencsén és a reflexen múlott, hogy nem árasztotta el a festék a nyomtatót. Az „ócó” kazettát is árusító cég visszavette az ócskaságot, árát beszámította az eredeti termékébe, ami azóta is kifogástalanul szolgálja szerkesztőségünket.)