Az Orbán-hacienda Hatvanpusztán

A Transparency International elkészítette Fekete Könyv II. részét. A kötet a hazai korrupciós helyzetről – a jogállami rombolásról, a korrupciónak a gazdasági fejlődésre gyakorolt hatásáról, a közbeszerzési rendszer és az uniós pénzosztó gépezet rendszerszintű visszaéléseiről, továbbá a média politikai érdekek mentén történt gyarmatosításáról – közöl átfogó tanulmányokat. Alább egy részlet a Fekete Könyv II.-ből: (A nyitó kép forrása: hvg.hu)

A HVG értesülései szerint 2021 augusztusában nagyjából elkészült az egykori hatvanpusztai főhercegi majorság területén kialakított birodalom, amely az Orbán-család fényűző kényelmét szolgálja majd. A sok milliárd forintra becsült luxusberuházásból az őszre már csak a belsőépítészeti munkák maradtak hátra.

A 13 hektáros terület, ahol egykoron Habsburg József főherceg mintagazdasága működött, a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző egyik cégének, a CZG Ingatlanforgalmazó Kft.-nek a tulajdonában van. Mészáros Lőrinc akkor még felcsúti polgármesterként azt állította egy interjúban, amelyet Ferenczi Krisztina újságírónak adott 2012-ben, hogy ő bérli a területet, és mezőgazdasági gépeket tárol rajta. 125

Ennek ellentmond, hogy azóta sem látott ott senki ilyen gépeket. Mészáros Lőrinc elmondása szerint az ingatlant tíz évre vette ki, évi 15,5 millió forintért és egyösszegben előre kifizette az egészet. 126

Ez a 155 millió forint pont annyi, amennyi hitelt az Orbán Győző társtulajdonában álló CZG Kft. 127

felvett az ingatlan megvásárlására.

A majorsággal szomszédos, eredetileg állami tulajdonú földeket a miniszterelnök bizalmasaként is ismert Mészáros Lőrinc szerezte meg, amikor azokat 2016-ban az állam árverésre bocsátotta. 128

Ez azt jelenti, hogy a 13 hektáros majorságot körülölelő több száz hektáros terület is „baráti kézbe” került.

Az építkezés a Fidesz–KDNP harmadik kétharmados győzelme után, 2019-ben gyorsult fel. A szigorúan őrzött terület fölé Hadházy Ákos független képviselő repült be kisrepülőn, és készített légi felvételeket. Ezeken egy teljesen új épület mélyre ásott alapjai is látszódnak, vélhetően mélygarázs számára, a liftek helye is kivehető. 129

Két, műemlékvédelem alatt álló épületet is elbontottak, amire a Fejér Megyei Kormányhivatal engedélyt adott. 130

A nagyszabású építkezésről egyéb felvételek is napvilágra kerültek. Ezek minden részletre odafigyelő kivitelezésről, pazar luxusról árulkodnak. 131

Kitudódott az is, hogy egy hatalmas, főúri könyvtár is készül. Mivel nagy a titkolózás, csak becsülni lehet, mennyibe kerülhet mindez, de biztosnak látszik, hogy milliárdos nagyságrendű összegről van szó. Orbán Viktor miniszterelnöki és képviselői keresményéből (2021-ben összesen havi bruttó 2,7 millió forint) ezt biztosan nem lehetett finanszírozni. Az Orbán-család (szülők, testvérek és a vej) cégeiből származó jövedelem persze lényegesen nagyobb. Ezek a vállalkozások az elmúlt hét évben 15 milliárd forintot termeltek. 132

Ha ezt mindenki beleadja az építkezésbe, akkor talán rendelkezésre is állna a szükséges pénz.

125 | „Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc vs. Ferenczi Krisztina on Vimeo (https://vimeo. com/42115699)

126 | Magyarnarancs.hu: Orbán papa megvette, Mészáros Lőrinc meg kifizeti: így használhat ingyen egy birtokot Orbán Viktor (https://bit.ly/3pRGN7b)

127 | Kovács-Angel Marianna (24.hu): Orbán Győző cégei több mint 2 milliárdot fialtak a Családok Évében (https://bit.ly/3mH0pJn)

128 | Herczeg Márk (444.hu): Mészáros Lőrincszerezte meg 44,4 millió forintért a hatvanpusztai major[1]ság melletti földet (https://bit.ly/3nHsVdc)

129 | Czinkóczi Sándor (444.hu): Nagyszabású építkezések kezdődtek az Orbán család hatvanpusztai majorságán (https://bit.ly/3GEOwvh)

130 | Szily László (444.hu): Az Orbán család engedéllyel rombolta le a második műemlék épületet is a hatvanpusztai uradalom építkezése közben (https://bit.ly/3nKnj1O)

131 | Oroszi Babett – Gergely Márton (Hvg.hu): Saját lábon forgó palota – feltártuk a hatvanpusztai Orbán-uradalom titkait (https://bit.ly/3BvCqkD)

132 | Jandó Zoltán (G7.hu): Hét év alatt 15 milliárd forintot keresett az Orbán-család, nem bérből és fizetésből (https://bit.ly/31701ve)