Az újságíró archívumából – az MSZP után Fidesz-küldöttség az SPD-nél

Mintegy három évtizeddel ezelőtt a frissen alapított és nagy reményekre okot adó, rövid idő alatt a legnagyobb példányszámú, országosan terjesztett „komoly bulvárlappá” előlépett Mai Nap külpolitikai szerkesztőjeként készítettem az alábbi beszélgetést (1991. április 28-án) Németország Szociáldemokrata Pártja, az SPD magyar ügyekben jártas tisztségviselőjével abból az alkalomból, hogy az MSZP küldöttsége Bonnban járt. Kíváncsi lennék arra, hogy ha ma látogatna magyar pártdelegáció az SPD-hez, mi lenne a vélemény. Az pedig már elképzelhetetlen, hogy a Fidesz (akkor lelkes, világot megváltó, liberális fiatalok piciny pártja) vizeteljen a német szocdemek főhadiszállásán.  (A nyitó képhez: nem sokkal a magyar pártküldöttség bonni látogatása után Willy Brandt. a német szociáldemokraták nagy örege javasolta a törvényhozásban, hogy a szövetség kormány Bonnból költözzék Berlinbe; a képviselők elsöprő többséggel mondtak igent Brandt javaslatára.)

«Nem csupán a pártokat érintő kérdésekről, hanem például a német–magyar gazdasági kapcsolatokról is véleményt cserélt a Magyar Szocialista Párt Bonnban járt küldöttsége a Német Szociáldemokra Párt (SPD) gazdaságpolitikai ügyekért felelős tisztségviselőjével, Wolfgang Rothtal. Szekeres Imre, az MSZP ügyvezető alelnöke elmondta: az SPD támogatja hazánk, Lengyelország és Csehszlovákia felvételét a Közös Piacba. Természetesen feltételei is vannak, hogy bejussunk az Európai Közösségbe. Roth – aki annak idején a német–magyar gazdasági kapcsolatok föllendítésének egyik fő szószólója volt – az SPD parlamenti frakciójának vezetőhelyettese is. Azt hangoztatta: ezek nem politikai, hanem gazdasági feltételek. Célszerű például, ha az érintett országok szociáldemokrata pártjai a maguk sajátos módján cselekvőén részt vesznek a belépés előkészületeiben.

Carsten Voigttal, az SPD külügyi szakértőjével a közép- és kelet-európai biztonsági kérdésekről folytattak eszmecserét a magyar szocialisták. Az SPD támogatja Magyarország társult NATO-tagságát, és az MSZP útját is egyengeti a nemzetközi szociáldemokrata mozgalomba való integrálódása előtt. A legutóbb például azzal, hogy támogatta a magyar párt fölvételét az Európa Tanács szocialista frakciójába. Arra a kérdésre, hogy miként ítélik meg az otthon újra föllendülőben lévő SPD vezetői az MSZP-t, Szekeres ügyvezető alelnök elmondta: hiteles, középbal szociáldemokrata programmal és politikai gyakorlattal rendelkező pártnak tartják.

A németországi vendéglátók nevében Hans-Eberhard Dingels, az SPD külügyi osztályának vezetője munkatársunknak elmondta: barátként, kollégaként fogadták Szekeres Imrét, Szabó Lajos Mátyás budapesti pártelnököt és Szabó András külügyi szakértőt; értékes magyarországi helyzetértékelést kaptak tőlük. A kérdésre, hogy melyik magyar pártot tekinti igazán partnernek az SPD, Dingels úr emlékeztetett arra, hogy a MSZP nem tagja a Szocialista internacionálénak, viszont valamennyi olyan párttal ápolja, bővíti kapcsolatait, amely a szocialista demokráciát, a népek és országok békés együttműködését írja a zászlajára.

Ilyen megfontolás alapján várja alkotó eszmecserére az SPD a magyar politikai paletta demokratikus pártjait. Legközelebb a Fidesz küldöttségét.»