Az újságíró archívumából: Falurádió, Győr

Még 34 év sem adatott meg kollégánknak az élettől: 1967. július 22-én hunyt el Turi Lajos (*1933. szeptember 26.), a Magyar Rádió egyik kiváló riportere, a győri stúdió munkatársa.

Meggyőződésem, Lajos volt az a rádiós újságíró, akit mindenki kedvelt, és aki mindenkivel fél perc alatt megtalálta a hangot. Élvezetes „termelési riportokat”, legtöbbször kiváló portrériportokat készített, sosem volt rest a témáért akár hosszan gyalogolni is.

Igazi falurádiós volt – már csak indíttatása okán is –, ismerte a szó legnemesebb értelmében a vidéki emberek életét, gondjait, örömeit. Nem „vágta meg” hangfelvételeit abból a célból, hogy csak szép és jó, ám bírálat, panasz el ne hangozzék.

A mellékelt fotót az archívumomban találtam, feltehetően pályázati felvétel, a kép készítőjének neve nincs a papírkép hátulján, pusztán a jelige: „Próbálkozás”, amely aligha Turi Lajosra, sokkal inkább a valószínűleg fiatal fotósra vonatkozik. Kiváló kép ma is, sok évtized távolából, igazi „turilajosos”.

Napjainkban legalább kétszer olyan idős lenne, mint a felvételen. Aki ismerte, és alkalomadtán a győr-nádorvárosi köztemetőben jár, az álljon meg egy percre: az 1-es sír az övé a XVIII. parcella C-sorában.