Baleset-megelőzés: munkásvédelmi ismeretek gyerekeknek

Az EU 23 tagállamában 18 nyelven, köztük magyarul is elérhető interaktív leckék és kisfilmek segítségével a gyerekek megismerkedhetnek a biztonsági jelzésekkel, valamint azzal, hogy miként ismerhetik fel, azonosíthatják és tudják megelőzni a baleseti veszélyhelyzeteket.

A gyerekek otthon, az iskolában vagy más hétköznapi helyzetekben is találkozhatnak baleseti veszélyforrásokkal. Ezért az Európai Munkavédelmi Ügynökség „Napo tanároknak” elnevezéssel online tanagyagot és oktatási segédletet tett közzé általános iskolai pedagógusok számára. Napo, a kedves rajzfilmfigura segítségével a gyerekek játékos módon, figyelemfelkeltő és interaktív feladatokon keresztül sajátíthatják el azokat az alapvető munkásvédelmi ismereteket, amelyekre akár már ebben a korban is szükségük lehet, illetve amelyek mielőbbi elsajátítása a későbbiekben is hasznukra válik.

Szakértők szerint a gyerekeknek 7 éves koruktól kezd kialakulni az érvelési készségük, a megfigyelés mellett a nyelv és a logika is előtérbe kerül a tanulás során, 9 éves koruktól pedig már képesek együttműködően, csapatban és önállóan is dolgozni. Ezért ha ebben a korban megismerkednek a kockázat-megelőzés kultúrájával, akkor vészhelyzetekben vagy felismerésükkor a megfelelő viselkedésmód alapvető szokássá válik számukra.

A program hat óravázlatot tartalmaz, amelyhez tanári segédletek és a témához kapcsolódó kisfilmek tölthetők le. A leckék bemutatják az alapvető a figyelmeztető és tiltójelzéseket, valamint a környezetünkben és a munkavégzés közbeni kockázatok és veszélyek megelőzésére, felismerésére tanítanak.

A témákat úgy alakították ki, hogy összekapcsolhatóak legyenek a már oktatott tantervvel, és illeszkedjenek a tantárgyakhoz, mint például a természettudományok, nyelvek, művészetek, és társadalmi nevelés. Az anyagokban számos gyakorlati ötlet található, amivel beépíthetők a biztonsági témakörök a tanórába, és amelyek segítik és megerősítik a tanultakat is.

A segédanyagok itt megtalálhatók, tessék kattintani!