Banki adomány szegény gyerekeknek – kormányzati nagyvonalúság haveroknak

Személyenként 30 ezer forint értékben juttat el az idén az MKB Bank karácsonyi ajándékokat hátrányos helyzetű (szegény sorsú) 300 gyerek részére, és a jövő tanévben is folytatja az – immár jó két évtizede alapított – ösztöndíj-programját.

A nehéz sorsú gyermekeket támogató Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és az MKB Bank együttműködése immár 23 éve folyamatos és sikeres.

Sajnos, a járvány miatt az idén elmarad a bank és a szolgálat hagyományos karácsonyi gyermekgálája, a Diótörő-mesebalett ünnepi előadása az Operaházban, ahova évről évre 1200 gyereket hívnak meg a szervezők az ország minden pontjáról.

Ennek ellenére sem marad el azonban az ajándék: az erre a karácsonyi programra szánt 9 millió forintot a gyermekmentő szolgálat hátrányos körülmények között élő háromszáz gyermek között osztja szét. A családok egyenként 30 000 forintos banki átutalás vagy ilyen értékű vásárlási utalvány között választhatnak.

A szolgálat munkatársai már kiválasztották a kedvezményezetteket, vállalja az ajándékozás megszervezését abban a reményben, hogy egy év múlva – mert sajnos, akkor is lesznek hasonló sorsú gyerekek, feltehetően többen, mint az idén – már ismét vendégül láthatja őket az MKB karácsonyi gyermekgálán a Magyar Állami Operaházban. 

Folytatódik az MKB Bank társadalmi felelősségvállalásának kiemelten fontos részét alkotó ösztöndíjprogram – ugyancsak a gyermekmentő cselekvő közreműködésével. Ismét száz, kiemelkedő képességű és szorgalmas, ám szegény gyermek és fiatal élhet a program kínálta rendkívüli lehetőséggel. Az ebben a tanévben megüresedett két ösztöndíjashelyre 250-szeres (!) volt a túljelentkezés: mind szerény körülmények között élő, kiválóan tanuló, szorgalmas gyerek szerette volna megkapni.

A felvétel Magyarországon készült! (forrás: szakszervezetek.hu)

A szerk. megj.: Egy friss felmérés szerint hazánk – harminc évvel a rendszerváltás után, és a mostani, az Orbán-kormány tizedik évében is – szerfölött szegény: az Európai Unió országai közötti sorrendben hátulról a harmadik. Nem lenne ez ekképpen, ha a többi között a felzárkózás céljából az ország rendelkezésére bocsátott európai uniós ezermilliárdokat a kormány körültekintően, megfontoltan a társadalom épülésére hasznosította volna. Sajnos, nem így tette, hanem jórészt szétosztotta a „tűzhöz közel állók” között. És az is tragikus, hogy az Európai Unió képtelen ellenőrizni a juttatások sorsát, amiből az elképesztő kormányzati „adakozás” származik.