Bárki parkolóművész lehet

Az efféle balszerencsés esetek – az egyik nagy biztosító tavalyi tanulmánya szerint – a személyautók anyagi kárral járó baleseteinek mintegy kétötödét eredményezik. A fő okok egyike a korlátozott kilátás a járművekből. „Ahol a parkolás már túl nehéz az ember számára, ott a technikánk átveheti a feladatot” – jelentette ki dr. Dirk Hoheisel, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja. Az automatizált parkolósegéd például gombnyomásra tökéletesen áll be az autóval a kívánt parkolóhelyre. A vezető az  okostelefonján keresztül akár a járművön kívülről is ellenőrizheti a folyamatot.

Még tovább lép a Bosch új, Home Zone parkolósegédjével, amely előreláthatólag 2019-re válik sorozatgyártásra éretté. A fejlett vezetéstámogató rendszer akár teljesen önállóan is a legfeljebb 100 métertávolságban rendelkezésre álló üres parkolóhelyhez vezeti az autót, amelyre azután be is áll a járművel.
 
A Home Zone parkolósegéd részlegesen automatizált funkció, amelyet az autóvezetőnek csupán felügyelnie szükséges. A rendszer olyan gyakran ismétlődő parkolási szituációkra készült, mint például beállás az otthoni garázsba vagy a parkolóházban fenntartott, állandó parkolóhelyre. Különlegessége, hogy a megtanulja és tárolja az egyes manővereket, amelyeket azután gombnyomásra, a vezető közreműködése nélkül is képes végrehajtani.

Minderre csupán egy alkalommal kell betanítani a Bosch rendszerét: a gépkocsit a kívánt kiindulási pozícióba állítva, a járművezető bekapcsolja a segédrendszer tanulási üzemmódját, majd a járművet lépésben a legfeljebb100 métertávolságban lévő parkolóhelyre vezeti. Ezzel véget is ért a betanulás folyamata, a komputer ugyanis az indulási és a célpozíción kívül a megtett útvonalat is tárolja. Ettől kezdve a parkolósegéd a meghatározott kiinduló helyről átveheti a járműparkolás teendőit.

A vezető tetszése szerint vagy az autóban marad, vagy a kocsikulcs egy gombjával vagy okostelefonján keresztül a járművön kívülről is ellenőrizheti a folyamatot. A Bosch rendszere az ismétlődő parkolási szituációk akár tíz manőverét is betanulhatja, illetve tárolhatja.

A Home Zone parkolósegéd a Bosch érzékelőivel működik. Ilyen például az első és a hátsó lökhárítóba épített, összesen 12 ultrahangos érzékelő, illetve a belső visszapillantó tükör mellé szerelt sztereo videokamera. Utóbbi alternatívájaként az autó sarkaiba telepített négy radarérzékelő is használható. A parkolóhelyre induláskor és a beállás közben a Home Zone az érzékelők, valamint a betanítás alatt felismert objektumok, mint például oszlopok és fák segítségével tájékozódik. A rendszer folyamatosan összeveti az autó pillanatnyi helyzetét a környezetében található objektumok betanult helyzetével. Ha az érzékelők ismeretlen statikus akadályt, például ideiglenesen kihelyezett hulladékgyűjtőt jeleznek, az autó önállóan fékez, egészen megállásig. Ha az akadály az útvonal csupán kismértékű módosításával kikerülhető, a rendszer önállóan megteszi ezt.

A Bosch rendszere automatikusan korrigálja a pontatlanságokat a parkolás közben. Ha a vezető a Home Zone parkolósegéd bekapcsolását megelőzően nem pontosan a betanított kiindulási pozícióban áll meg, ez éppúgy nem okozhat problémát, mint amikor a betanítási folyamat alatt például ferdén áll be a parkolóhelyre. A rendszer önállóan kiegyenlíti a két méternél kisebb eltéréseket az útvonaltervezéskor.

A Bosch technikája jobban parkol, mint a legtöbb vezető. A kiállás is a Home Zone parkolósegéd dolga lehet. Az okostelefonon vagy a kulcson gombnyomással kiadott parancsra az autó önállóan a betanított kiindulási pozícióba áll ki, ahol a vezető kényelmesen beszállhat, majd elhajthat. Ezzel a körülményes ki- és beszállás is megelőzhető, ha éppen szűk helyen parkol az autó.