Bécs a világ legzöldebb városa

A zöldfelüleletek aránya, a közlekedés és a fenntarthatóság alapján Bécs nyerte el a világ legzöldebb városa címet. Az osztrák főváros olyan jelölteket utasított maga mögé, mint München, Berlin és Madrid.

Egy kanadai–amerikai tanácsadó cég, a Resonance Bécset választotta a világ legzöldebb városává. A Föld napjának ötvenedik évfordulója alkalmából elkészített „The World’s 10 Greenest Cities 2020” vagyis „A világ 10 legzöldebb városa 2020-ban” című ranglistán száznál több jelöltből választották ki a legjobb tízet. Azok a városok kerültek fel a listára, amelyek a fenntartható és a mostaninál is zöldebb jövő felépítésén fáradoznak.

A Resonance által összeállított lista olyan szempontokat vizsgál, mint nyilvános zöldfelületek aránya, levegőminőség, megújuló energiaforrások és a közösségi közlekedést használók aránya, egy főre jutó vízfogyasztás, gyalogosbarát utak, komposztálás, valamint az őstermelői piacok száma. A lista megalkotásához a Resonance a többi között nemzetközi és nemzeti statisztikákat, kérdőíveket, és ENSZ-adatokat használt fel.

Bécs a mobilitással és a közparkokkal kapcsolatos előremutató kezdeményezései miatt érdemelte ki az első helyet. Például azzal, hogy a város közvetlen szomszédságában található a Donau-Auen Nemzeti Park, illetve azért, mert a

lakosságnak csaknem a fele rendszeresen igénybe veszi a közösségi közlekedést, ezzel pedig Bécs „az európai minta a közlekedésben”.