Otthoni koronavírus-tesztelés magyar módra

Otthon elvégezhető, biztonságos koronavírus-tesztelési eljárásról számolt be a magyar tulajdonú, több mint 20 éves laboratóriumi diagnosztikai tapasztalattal működő Neumann Diagnostics.

A Washington Egyetem vizsgálatai alapján 94%-os érzékenységű újfajta PCR (nukleinsav-alapú) vizsgálathoz kapcsolódó mintavételt bárki szaktudás nélkül otthonában elvégezheti, a levett mintát pedig egy professzionális humán diagnosztikai laboratóriumban elemzik ki. A páciens 36 órán belül e-mailben kap értesítést a teszt eredményéről.

A koronavírus-járvány elleni védekezés jelenlegi szakaszában, a társadalmi érintkezésre vonatkozó korlátozások fokozatos lazításával még fontosabbá válhat a tesztelés. A Neumann Diagnostics ennek segítésére Magyarországon elsőként olyan új koronavírus vizsgálati szolgáltatást vezetett be, melynek részeként futárszolgálattal kiszállított mintavételi eszköz segítségével a páciens saját magán végezheti el orrnyálkahártyából a mintavételt, egy mellékelt útmutató segítségével. A mintát ezt követően a megrendelő egy központi, mintavételi helyen tudja leadni teljesen érintésmentesen.

A mintaelemzés eredményéről a páciens 36 órán belül, e-mailben kap értesítést.

Az újfajta koronavírus-vizsgálat a kórházban végzett PCR-tesztekhez képest a Washington Egyetem vizsgálatai alapján 94%-os pontosságú, tehát nagyon megbízható. Az ön-mintavevőt az orvosi mintavevővel ellentétben nem kell túl mélyre helyezni az orrüregben, a mintavételi mechanizmus így egyszerű, bárki által végezhető, kevésbé fájdalmas, és otthoni környezetben, személyes érintkezés nélkül tudja elvégezni a páciens.

Az FDA, az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal felvette ajánlásai közé az ön-mintavételes koronavírus-tesztelést.