Bécs belvárosában nyílt strandfürdő – belépés csak gyerekkel

Bécs belvárosában, az 5. kerületben nyílt meg az osztrák főváros tizenegyedik családi strandfürdője. Az Einsiedlerbadban három gyerekmedence, napozórét és ingyenes belépés várja a fiatal vendégeket. Felnőttek csak gyerekek kísérőjeként mehetnek be. (A képen az Einsiedlerbad megnyitója © PID / Martin Votava)

 Három évvel ezelőtt elhatározták, a napokban pedig át is adták az osztrák főváros tizenegyedik családi strandfürdőjét, az Einsiedlerbadot. Az új strand Bécs 5. kerületében, az Einsiedlerparknál található, ahol három gyerekmedence, egy 940 négyzetméteres napozórét, öltözőkabinok, mosdók és büfésor várja a fürdővendégeket.

Az új családi strand ötmillió euróba került az egykori szaunafürdő átépítésével és kibővítésével. A költségeket a kerület, illetve a strandfürdő vállalta magára.

Bécsben éppen 101 esztendővel ezelőtt nyitották meg az első gyermekstrandot a Wien folyó hütteldorfi duzzasztómedencéjében. Az osztrák főváros gyerekeknek szánt első szabadstrandja, ahol a kis vendégek ingyen lubickolhattak, annyira népszerű volt, hogy a város vezetése az első világháború után további gyerekstrandok létesítéséről döntött.

Donaustadt városrészben adták át 1972 júniusában Bécs negyvenedik (!) gyerek-szabadstrandját, hogy – további 30 létesítménnyel együtt – hamarosan bezárják. A 70-es, 80-as években ugyanis megjelentek a nagy, sokkal nagyobb kínálattal rendelkező strandfürdők, amelyek elszipkázták a fürdővendégeket. Így a felújításra szoruló gyerekstrandokat – ahova csak 14 évesnél fiatalabbak mehettek be – inkább sorra bezárták.

Húsz évvel ezelőttre már csak tíz ilyen gyerekfürdő maradt, amelynek végül a megőrzése mellett döntött a város, és az üzemeltetést átadta a kerületeknek. Végül 2003-ban a felnőtt kísérőknek is megengedték a belépést, és átnevezték családi strandfürdőkre a létesítményeket. Sajátosságuk, hogy nincsenek mély medencék, a 14 évesnél kisebbek pedig ingyen mehetnek be. A 15 évesnél idősebbeknek és a gyerekkísérő nélküli felnőtteknek viszont tilos a belépés.