Bécs gyalog a legszebb

Egy friss tanulmány szerint az osztrák főváros lakói már több utat tesznek meg gyalog, mint autóval. A legtöbbet a 29 évesnél fiatalabbak és az egyetemisták, főiskolások gyalogolnak. A megkérdezettek háromnegyede biztonságban érzi magát, de több padot és a zebráknál hosszabb zöld jelzést szeretne. (A képen: Sétálóutca a belvárosban © Eurocomm-PR / Regina Hügli)

Elkészült az osztrák főváros gyalogos közlekedéséről szóló eddigi legátfogóbb felmérés. A mobilitási ügynökség megbízásából 4600 gyalogos megkérdezésével összeállított tanulmány szerint 2013 óta nagyot nőtt a gyaloglás népszerűsége. Öt évvel ezelőtt csupán a bécsiek 59 százaléka állította azt, hogy szívesen gyalogol, tavaly 2017-ben már 88 százalékuk.

A tanulmányból az is kiderül, hogy 2017-ben az összes út 28 százalékát tették meg a bécsiek gyalog, autóval 27, biciklivel pedig 7 százalékot. A legnépszerűbb továbbra is a tömegközlekedés: 38 százalékkal.

A gyaloglást választók csaknem 90 százaléka a tízpercesnél hosszabb sétákat szereti, 79 százalék 29 évesnél fiatalabb. A megkérdezettek 70 százaléka minden nap legalább egy sétát tesz, a legtöbben közülük (77 százalék) főiskolai vagy egyetemi hallgató.

Bár nagy eltérés van az egyes kerületek között, a megkérdezettek háromnegyede gyalogosként biztonságban érzi magát. A város egyik külső kerületében, Floridsdorfban például 88 százalékuk mondta azt, hogy biztonságban érzi magát, a belvárosi Simmeringben viszont csak 41 százalék. Általános trend, hogy aki gyakrabban gyalogol, az kevésbé fél az utcán.

A bécsi gyalogosokat arról is megkérdezték, hogy mi zavarja őket a legjobban: legtöbbjüknek a kutyaürülék (42%), a biciklisek (37%) meg az autósok (25%) vannak útban. Nem csoda hát, hogy a kívánságlistájuk élén a kerékpár- és gyalogutak markánsabb elválasztása, valamint a zebráknál hosszabb zöld jelzés szerepelt. A válaszadók kétharmada ezen kívül több padot szeretne, ahol útközben megpihenhet.