Háromszázéves a Bécsi Porcelánmanufaktúra

Éppen háromszáz esztendővel ezelőtt, 1718-ban alapították meg az osztrák fővárosban Európa második legnagyobb porcelángyárát, a Bécsi Porcelánmanufaktúrát. A évforduló alkalmából jubileumi kiállítás nyílt az Osztrák Iparművészeti Múzeumban (MAK), ahol eddig soha nem látott alkotásokat is bemutatnak. (A képen: a dubsky porcelánszoba /© Joe Coscia, Jr./MAK)

A képen: részlet a iállításról (Foto: MAK/© MAK/Georg Mayer)

A porcelánt évszázadokon keresztül kerámiaipari luxus termékként tartották számon, amelyet elsősorban Kínából, valamint Japánból hoztak be Európába. Miután a porcelán megmunkálása kiforrott technikává vált, 1718 májusában Claudius Innocentius Du Paquier megalapította a Bécsi Porcelánmanufaktúrát, amely pár évtizeden belül az első európai porcelánkészítő gyár, a Meisseni Porcelán legnagyobb konkurenciájává lépett elő.

Az Osztrák Iparművészeti Múzeum (MAK) a Bécsi Porcelánmanufaktúra megalapítása óta őrzi a porcelángyár egyedülálló hagyatékát, valamint kutatásokat is végez. A szeptember 23-ig látható „300 éves a Bécsi Porcelánmanufaktúra“ című jubileumi kiállításon különböző történelmi korszakok egyedi, ázsiai és osztrák formatervezésével ismerkedhetnek meg a múzeum látogatói. A jubileumi tárlat a bécsi porcelángyártás és kerámiamegmunkálás széles kínálatát öleli fel, az étkészletektől a vázákon át az órákig és szobrokig.

A Bécsi Porcelánmanufaktúra műremekei mellett azonban további exkluzív, eddig soha nem látott tárgyakat is megtekinthetnek a porcelángyártás iránt érdeklődők: így például a brnói Dubsky-palota porcelánszobáját (1740), valamint zwettli apátság étkészletét (Bécs, 1767/68).